1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Mozambik’te 1500 MW’lık HES kurulacak

Mozambik’te 1500 MW’lık HES kurulacak

Afrika'nın güneydoğusunda yer alan Mozambik'in bugünkü elektrik üretim potansiyelini %50'nin üzerinde arttıracak 1500 MW kurulu gücünde Mphanda Nkuwa Hidroelektrik Santrali (HES) için imzalar atıldı.

Mozambik’te 1500 MW’lık HES kurulacak

Enerji Günlüğü - Mozambik’te, 1500 MW kurulu gücünde Mphanda Nkuwa Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak. Santral kurulumu için Fransız EDF yönetimindeki konsorsiyum ile 5 milyar dolarlık bir anlaşma imzalandı.

Mozambik, Zambezi Nehri üzerindeki Mphanda Nkuwa hidroelektrik projesinin inşası için Fransız enerji devi EDF liderliğindeki bir konsorsiyumla 5 milyar ABD doları tutarında bir anlaşma imzaladı. EDF'nin yanı sıra Fransız çok uluslu TotalEnergies ve Japon elektrik devi Sumitomo Corporation'dan oluşan konsorsiyum, yüzde 70 hisseye sahip. Geriye kalan yüzde 30 ise Mozambik enerji kuruluşu EDM'ye ve ülkenin önde gelen hidroelektrik üretim şirketi Hidroeléctrica da Cahora Bassa'ya ait.

2024 yılında yapımına başlanacak olan santral, Mozambik ve komşu ülkelerdeki 3 milyon haneye elektrik sağlamaya yetecek kapasiteyle, Güney Afrika'da sosyal ve ekonomik büyümeyi destekleyecek. 

Ülkenin kuzeyindeki Tete eyaletinde kurulacak tesis, Mozambik’in bugünkü elektrik üretim potansiyelini %50'nin üzerinde artıracak. Hidroelektrik projesinin gerçekleştirilmesi sonrasında üretilecek elektrik enerjisini 1.300 kilometrelik bir iletim hattı, ülkenin en güneyinde yer alan başkent Maputo'ya iletecek.

 

Önceki ve Sonraki Haberler