1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. MTA artık yurtdışında maden işletmeciliği yapabilecek

MTA artık yurtdışında maden işletmeciliği yapabilecek

MTA bundan böyle yurtdışı faaliyetleri kapsamında işletmecilik de yapabilecek. 

MTA artık yurtdışında maden işletmeciliği yapabilecek

Enerji Günlüğü - MTA bundan böyle yurtdışı faaliyetleri kapsamında işletmecilik de yapabilecek. 

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün Yurtdışı Faaliyetlerine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, 2977 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yürürlüğe girdi. 

YURTDIŞI FAALİYETLERİ İÇİN TÜRKİYE’DE ŞİRKET KURABİLECEK

Yönetmelik değişikliği; Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA), yurtdışı faaliyetleri doğrultusunda yurt içinde de şirket kurabilmesine ve yerli/yabancı gerçek ve tüzel kişilerle şirket ortaklığı yapmasına imkan tanıyor. Bu konudaki düzenleme daha önce MTA’ya sadece yurtdışında şirket kurma veya ortaklık yapma hakkı tanıyordu. 

Ayrıca MTA, sadece kendi tüzel kişiliği ile değil; bundan böyle kurduğu ya da ortak olduğu şirketler aracılığıyla da yeni şirketler kurabilecek veya yeni ortaklıklara katılabilecek. 

MTA YURTDIŞINDA İŞLETME FAALİYETİ DE YÜRÜTEBİLECEK

Değişiklik MTA’ya yurtdışında arama, araştırma faaliyetleriyle beraber artık işletme faaliyetlerini de yürütebilmesine ve bulduğu doğal kaynakları kendi tüzel kişiliği veya ortaklıkları aracılığıyla işletmesine olanak tanıyor. 

MTA şirket kurma veya ortaklık yapma işlemlerini, bundan böyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşlerini alarak Bakan onayıyla gerçekleştirecek. Daha önce bu konudaki onay süreci Kalkınma Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığının görüşlerini alarak Bakan onayıyla gerçekleşiyordu. 

Şirket kuruluşu da, kurulacağı ülke ve sermaye miktarı belirtilmek suretiyle Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı şile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşlerini alarak Bakan onayıyla gerçekleşebilecek. Ancak kurulacak şirketin işleyişi, harcamaları ile şirkette çalıştırılacak personelin çalışma usul ve esasları, tabi olduğu ülke mevzuatı dikkate alınarak şirket yönetim kurulunun kararıyla belirlenecek. Önceki düzenlemeye göre bu konuda, yönetim kurulu kararıyla beraber, Bakan onayı gerekiyordu. 

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler