1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. MTN Enerji Çanakkale’de jeotermal kaynak arayacak

MTN Enerji Çanakkale’de jeotermal kaynak arayacak

MTN Enerji, Çanakkale’deki jeotermal santralinde üretim artışı için 13 sondaj kuyusu açarak jeotermal kaynak arayacak.

MTN Enerji Çanakkale’de jeotermal kaynak arayacak

Enerji Günlüğü - Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde kurulu olan jeotermal enerji santralinin kapasite artışı için 13 sondaj kuyusu açılarak jeotermal kaynak aranacak.

MTN Enerji Elek. Ür. San. ve Tic. A.Ş. tarafından Çanakkale İli, Ayvacık İlçesi, İR:17/15 nolu ruhsat alanı içerisinde jeotermal kaynak arama faaliyeti planlanıyor. Yaklaşık 10 milyon lira değerindeki proje kapsamında 13 adet sondaj arama kuyusunun açılması planlanıyor. 

Rotary (döner) Sondaj yöntemi ile açılacak kuyular için sığ (1200 m ve daha kısa) ve derin (2000 m) olmak üzere iki farklı kuyu tamamlama programı uygulanacak. Sığ kuyularda 135°C, derin kuyularda ise 170°C civarında sıcaklık değerlerine ulaşılacağı tahmin ediliyor.

MEVCUT RES’İN KAPASİTESİ ARTTIRILACAK

Arama, üretim ve reenjeksiyon amacı ile açılacak kuyulardan beklenen sonucun elde edilmesi halinde 11.8 MW gücünde, Çift (Binary) Çevrim JES kurulması düşünülüyor. Planlanan JES için ortalama akışkan giriş sıcaklığının 130-150 °C arasında olması bekleniyor. Şirket ruhsat alanında toplam 19,8 MWe kurulu güç için gerekli çevre izinlerini almış ancak henüz tam kapasite ile üretime geçememişti. Planlanan kuyulardan çıkarılacak jeotermal akışkanın sıcaklık ve debi değerlerine göre tam kapasiteye çıkması planlanıyor. 

Sondaj kuyularından elde edilecek jeotermal akışkanın; sıcaklık ve debilerine bağlı olarak öncelikle planlanan 11.8 MW JES ile elektrik üretimi ve koşulların elvermesi durumunda doğrudan kullanıma yönelik ısıtma (konut, termal turizm, sera, kurutma) projeleri ile entegre kullanımları hedefleniyor. Ruhsat alanında halen 8 MW kurulu güce sahip 1 adet Jeotermal Enerji Santrali (JES), 5 adet (2 üretim, 3 re-enjeksiyon) kuyu bulunuyor. 

Enerji Günlüğü 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler