1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Müftüyü utandıran imam: Kaçak elektrik hattı çekti

Müftüyü utandıran imam: Kaçak elektrik hattı çekti

Enerji Günlüğü - Müftülükler kaçak elektrik kullanımıyla mücadeleye destek verirken, Ağrı’da bir imamın, elektrik şebekesinden evine kaçak bir...

Müftüyü utandıran imam: Kaçak elektrik hattı çekti

Enerji Günlüğü - Müftülükler kaçak elektrik kullanımıyla mücadeleye destek verirken, Ağrı’da bir imamın, elektrik şebekesinden evine kaçak bir hat çektiği ortaya çıktı. 

Türkiye’de özel sektöre devredilen 21 bölgedeki elektrik dağıtım operatörleri kayıp kaçak oranını aşağıya çekme yükümlülüğünü yerine getirmek için bir yandan yeni yatırımlar yaparken, bir yandan da hukuki, teknik ve sosyal mücadele yürütürken, ilginç kaçak kullanım örneklerine de rastlıyor. Bunlardan biri geçtiğimiz günlerde Aras Elektrik Dağıtım Bölgesi’nde yer alan Ağrı’da ortaya çıktı. 

TOPRAĞIN ALTINDAN EVE

Patnos ilçesine bağlı bir yerleşim biriminde yaşayan bir kişinin, evine 100 metre mesafedeki elektrik direğinden kaçak hat çektiği ortaya çıktı. Bölgede bakım-onarım ve kayıp-kaçak kontrolü çalışmaları yapan Aras EDAŞ ekiplerinin tespit ettiği kaçak bağlantının, direkten alınan elektriği toprağın altına gömülen kablolarla eve kadar ulaştırdığı anlaşıldı. 

ÖLÜMCÜL DERECEDE TEHLİKELİ 

Farklı bir teknikle yapılan kaçak elektrik bağlantısının harici hat çekilerek yapıldığı tespit edilirken, Aras EDAŞ ekiplerine göre yapılan bu işlem profesyonel bir işçilik gerektiriyor. Elektriğin, direkten doğrudan harici bir kablo ile çekilerek kullanıma sunulması ölümcül bir risk de ortaya çıkarıyor. Standart dışı malzemelerle yine teknik kriterlere aykırı şekilde toprağın altına gömülen bu kabloların her an kaçak akım riski taşıdığı ve ölümcül sonuçlara yol açabileceği belirtiliyor. 

MÜFTÜYE TEŞEKKÜRDEN BİR HAFTA SONRA 

Aras EDAŞ ekiplerinin ortaya çıkardığı kaçak elektrik hattını çeken kişinin ise bir imam olduğu anlaşıldı. Aslında elektrik dağıtım şirketleri, kaçak elektrik kullanımıyla mücadelede diğer pek çok kamu kurum ve kuruluşlarıyla olduğu gibi müftülüklerle de işbirliği yapıyor. Aras EDAŞ da benzeri çalışmaları yapıyor. Hatta Aras EDAŞ Ağrı İl Koordinatörü Halil İbrahim Gök, çok yakın bir geçmişte Ağrı Tutak İlçe Müftüsünü ziyaret etmiş. Kaçak elektrik kullanımıyla mücadelelerinden dolayı Tutak İlçe Müftüsü Cemil Demir’e yapılan teşekkür ziyaretinden yaklaşık bir hafta sonra ise Patnos ilçesindeki bu olay Aras EDAŞ ekiplerince ortaya çıkarıldı. 

CEZA VE SUÇ DUYURUSU

Evine şebekeden kaçak hat çekerek elektrik çalan imama mevzuat çerçevesinde para cezası kesildi. Aras Edaş, mevzuat çerçevesinde durumu resmi makamlara da bildirdi ve savcılığa suç duyurusunda bulundu. 

GÖREVLİLERİN ÜZERİNE KÖPEK SALIYORLAR 

Elektrik dağıtım operatörleri, kayıp ve kaçak elektrik kullanımını önleme çalışmalarını hızlandırırken, görev bölgelerine göre değişen birçok güçlükle de mücadele ediyor. Bunların başında zor iklim koşulları altında tüketim noktalarına ulaşımı güçlükle sağlamak geliyor. Ayrıca özellikle kırsal bölgelerde kaçak elektrik kullanımını tespit için sahaya giden ekipler, kötü niyetli aboneler tarafından engelleniyor. Engelleme yöntemleri arasında normalde bağlı duran köpekleri, kontrol için bölgeye gelen dağıtım şirketi ekiplerinin üzerine salmak da yer alıyor. Dağıtım şirketi görevlilerinin yönetmelikler gereği kendi can güvenliklerini sağlamak içinde belli bir uzunluğu geçmeyecek sopalar dışında taşıyabilecekleri herhangi bir ekipmana da izin verilmiyor.   

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler