1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Muğla'da atıksu çamurundan elektrik üretilecek

Muğla'da atıksu çamurundan elektrik üretilecek

MUSKİ, Menteşe ilçesindeki atıksu arıtma tesisinde günde 130 ton atıksu çamurunu işleyerek ısı ve elektrik üretecek. 

Muğla'da atıksu çamurundan elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü -  Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ), Muğla Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde arıtma çamurlarını geri kazanacak. 

Muğla Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (MUSKİ) tarafından; Muğla ili, Menteşe İlçesinde bulunan ve günde 17 bin 111 m3 kapasiteli Muğla Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde, arıtma çamurlarının sıfır atık yaklaşımıyla geri kazanılması planlanıyor. Projenin değeri 232,5 milyon lira olarak hesaplanıyor. 

Proje kapsamında tesiste oluşan günde 130 ton çamurun artan nüfusla günde 200 tona çıkması öngörülüyor. Planlanan proje ile MUSKİ’ye ait atıksu arıtma tesislerinden kaynaklanan bu arıtma çamurlarının, Muğla Merkez Atıksu Arıtma Tesisi’nde bulunan anaerobik çürütme ünitesinde biyogaz üretmek suretiyle enerji elde edilmesi, atık ısı ile çamurun %90 katı madde oranında kurutulması ve toprakta iyileştirici olarak kullanılması, anaerobik çürütücü üst suyunun sıvı gübre/struvit olarak değerlendirilmesi amaçlanıyor.

Bu sayede, mevcut durumda MUSKİ AAT’de %20 kuru çamur formuna gelen arıtma çamurlarının, 245 km mesafedeki Antalya/Korkuteli’ndeki atık yakma tesisine gönderilmesinden kaynaklı maliyetler ve karbon emisyonları önemli ölçüde azalabilecek. Ayrıca, kavitasyon sistemi ile biyogaz ve dolayısıyla enerji üretim potansiyeli artabilecek. 

Arıtma Çamuru Dezentegrasyon Tesisinde çamur için hesaplanan katı madde miktarı günde 40 ton olarak hesaplanıyor. 

Atık çamurdan elde edilen biyogaz, gaz motorunda elektrik üretimi için yakıt olarak kullanılacak. Bu sebepten tesis içerisine 1 adet kojenerasyon sistemi kurulacak. Kojenerasyon sistemi 400 kW gücünde gaz motorundan ve atık ısıyı geri kazanabilecek atık ısı eşanjör sisteminden oluşacak. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler