1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Muğla’daki atık su çamurları elektriğe dönüştürülecek

Muğla’daki atık su çamurları elektriğe dönüştürülecek

Muğla’da Muğla ilinde yer alan ve yatırımı planlanan 26 adet evsel nitelikli atıksu arıtma tesisinden oluşan 200 ton/gün arıtma çamuru yakılarak 715 kwh elektrik üretilecek.

Muğla’daki atık su çamurları elektriğe dönüştürülecek

Enerji Günlüğü - Muğla’da Muğla ilinde yer alan ve yatırımı planlanan 26 adet evsel nitelikli atıksu arıtma tesisinden oluşan 200 ton/gün arıtma çamuru yakılarak 715 kwh elektrik üretilecek.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MUSKİ) Genel Müdürlüğü tarafından, Muğla ilinde yer alan ve yatırımı planlanan 26 adet evsel nitelikli atıksu arıtma tesisinden oluşan arıtma çamurlarının bertaraf edilmesi için Arıtma Çamuru Kurutma, Yakma (Bertaraf) ve Enerji Üretim Tesisi kurulması planlanıyor. Tesis, Yatağan Atıksu Arıtma Tesisi sınırları içerisinde bulunan 2.550 metrekarelik boş alana kurulacak. 

YARI KURUTULMUŞ ÇAMUR YAKILACAK  

Yaklaşık 38 milyon lira değerindeki proje kapsamında kurulacak tesis, 200 ton / gün çamur kapasiteli olarak planlanıyor. Ön kurutmalı yakma teknolojisinin daha avantajlı ve efektif bir çözüm olduğu düşünülen tesiste, dekantörden %22 kurulukta çıkan arıtma çamuru ön kurutma tesisinde %50 kuruluğa ulaştırılacak ve sonrasında da yakılacak. Bu şekilde tesiste 715 kwh elektrik enerjisi üretilecek. Bu enerjinin 265 kwh’inin iç tüketimde kulanılması ve geriye kalan 450 kwh enerjinin satılması planlanıyor. 

Arıtma çamurları atıksu arıtma tesislerinin işletilmesi sırasında veya sonrasında oluşan bir yan ürün olarak ortaya çıkıyor. Arıtılan atıksuyun niteliğine ve uygulanan arıtma işlemlerine bağlı olarak arıtma çamurlarının özellikleri değişiyor.

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler