1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Muhayrik: Libya çöllerinin güneş enerjisi tüm dünyaya yeter

Muhayrik: Libya çöllerinin güneş enerjisi tüm dünyaya yeter

Enerji Günlüğü - Libya Elektrik Bakanı Dr. Ali Muhammed Muhayrik,Türk şirketlerini Libya’da güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımına davet etti ve tüm...

Muhayrik: Libya çöllerinin güneş enerjisi tüm dünyaya yeter

Enerji Günlüğü - Libya Elektrik Bakanı Dr. Ali Muhammed Muhayrik,Türk şirketlerini Libya’da güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımına davet etti ve tüm elektrik dağıtım şirketlerini özelleştiren Türkiye'den destek istedi.

Sabah gazetesinin haberine göre, Türkiye'yi ziyaret eden Libya Elektrik Bakanı Dr. Ali Muhammed Muhayrik,Enerji Bakanı Taner Yıldız'la görüşerek enerji alanında destek istedi. Bakan Muhayrik, "Gerçekten çok önemli petrol rezervlerimiz var. Ama bizim aynı şekilde güneş ve rüzgârda da çok önemli kaynaklarımız var. Libya çöllerinde tarım yapamazsınız ama güneş enerjisi potansiyeli tüm dünyaya yeter" diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİNE DAVET

Şu an hiç güneş enerjisi olmayan Libya'da elektrik üretimi tamamen petrol ve doğal gaza dayanıyor. oysa güneş enerjisi potansiyeli petrol yataklarının beş katı büyüklüğe sahip. bu nedenle Libya'da güneş enerjisinde 2014'te yatırım değeri 2 milyar doları bulabilecek 1.000 megavatlık güneş enerjisi santralı kurmak istediklerini aktaran Muhayrik, şunları söyledi: "Anlaşmalar çerçevesinde güneş enerjisi yatırımı yapanlardan ürettikleri elektriği 15-20 yıl geri almayı taahhüt ediyoruz. 1.000 megavatla başladık. Talebi izleyeceğiz. Başarılı olursak bir 1.000 megavat daha açacağız. İleride kapasitenin 10 bine çıkabileceğine inanıyorum. Türk şirketlerini bu projelere davet ediyoruz."

3 MİLYARLIK ÜÇ PROJEYİ TÜRK ŞİRKETLERİ ÜSTLENDİ

Libya'da elektrik altyapısına yönelik hayata geçirilen 3 milyarlık üç projeyi Türk şirketleri üstlendi. Muhayrik, "Yeni şirketler oluşturarak özelleştirme sürecine girmek istiyoruz. Türkiye'nin bu konudaki deneyimlerinden faydalanabiliriz. Enerji bakanınızdan destek istedim. Yakında Libya'dan bir ekip Türkiye'ye gelip bilgi alacak" dedi.

YERALTINA KABLO HATTI

Muhayrik , Avrupa'ya elektrik ihraç etmek amacıyla İtalya ile Libya arasında yer altından yeni bir elektrik kablo hattı inşa edileceği bilgisini verdi. Muhayrik, "Henüz olgunlaşmamış bir proje ancak Taner Bey'le (Yıldız) bunu da masaya yatırdık. Projeyle ilgilenenleri bekliyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler