1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Murtaza Ata: YEKA ekonomi mücadelesinde taktik silahımızdır

Murtaza Ata: YEKA ekonomi mücadelesinde taktik silahımızdır

Enerji Günlüğü - Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ekonomi için verilen mücadelede YEKA modellerinin taktik silahımız olduğunu söyledi. Kalyon...

Murtaza Ata: YEKA ekonomi mücadelesinde taktik silahımızdır

Enerji Günlüğü - Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ekonomi için verilen mücadelede YEKA modellerinin taktik silahımız olduğunu söyledi. 

Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ekonomi için verilen savaşta YEKA modellerinin en iyi cephe olduğunu belirterek, “Ekonomik bir saldırı altındayız. Küresel sermayedeki mücadelemizi YEKA modeliyle verebiliriz. YEKA taktik silahımız olmalı” diye konuştu.

Kalyon Holding Enerji Grubu Başkanı Murtaza Ata, ekonomi için verilen savaşta YEKA modellerinin en iyi cephe olduğunu söyledi. Ata, “Ekonomik bir saldırı altındayız. Küresel sermayeyle mücadelemizi YEKA modeliyle verebiliriz. YEKA en önemli enstrümandır. YEKA bu mücadelede taktik silah olmalı. Terörle mücadelede uygulanan yöntemi bu ekonomik saldırıda da kullanmak gerek. Bunların başında teknolojiyi doğru kullanmak geliyor. Enerjiyi üreten teknolojiyi kullanmak da yerli ve milli enerjimiz için ilk koşul. YEKA enerji ithalatını azaltacak”.  

YEKA İÇİN YABANCI SERMAYE 

2013-2017 döneminde cari açığın neredeyse tamamının enerji sektöründen kaynaklandığını vurgulayan Ata, şunları ekledi, “Söz konusu 4 yılın rakamlarına baktığımızda toplam cari açığımız 220 milyar dolar iken, bunun 213 milyarı enerji ithalatından kaynaklandı. Dolayısıyla yapısal değişim için en önemli strateji, enerjide dışa bağımlılığı azaltmaktır. YEKA’ların her yıl aynı oranda artması gerekiyor. Şu an bu ekonomik saldırılar altında, bu nedenle yurtdışından küresel sermaye girişinin YEKA için artırılması şart. Uluslararası sermayenin Türkiye’de YEKA modellerine yatırım yapması, yerli sanayiyi yapısal iyileşmeyi harekete geçirecek. Uluslararası yatırımcının olmazsa olmazı Non-recourse proje finansmanı sistemidir. Yani yatırımcının koymuş olduğu tek koşulun kullanılan kredinin tek teminatı projenin kendisidir. Bu yatırım modelinde taleplerimiz arasında Bakanlığın uzun vadeli; en az 5 yıllık veya 10 yıllık YEKA yarışma tarihlerini resmen duyurmasıdır. Yarışmada dolar bazlı olarak belirlenen alım fiyatının periyodik olarak US CPI değişimini yansıtacak şekilde güncellemesi lazım. Bu da daha düşük risk ve daha makul borçlanma maliyeti yaratacağından yatırımcıda daha çok rekabet oluşturacak. Bu doğrultuda yüzde 100 uyumlu şartnamelere de ihtiyacımız var”. 

OĞUZ CAN: YEKA ANA YOL HARİTASI OLMALI

Yenilenebilir Enerji Yatırımları ve Finansmanı YEKA Modeli konulu panelde konuşan Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Danışmanı Oğuz Can, dünyada çok sayıda YEKA modeli geliştirildiğini; ancak Türkiye’deki modelin özgün bir model olduğunu söyledi. Türkiye’de YEKA konusundaki çeşitliliğin yatırımların hızlanmasında etkin olabileceğini belirten Can, “YEKA modeli ülkemizin yenilenebilir enerjide ana yol haritası olmalı” dedi. Şu anki YEKA modellerinin tamamında ekonomik durumun düzenlenmesine dair çok net tanımların olduğunu da kaydeden Can, “Enerji sektörü kendi içinde dinamiktir. Riskleri hep beraber yönetmeliyiz. YEKA modeli bu konuda yapılan yarışmalarda gereken risk yönetimini gerçekleştiriyor” diye ekledi. 

SİNAN AK: BİYOKÜTLEYE HAKKINI VERMEK GEREKİYOR

Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ak ise yenilenebilir enerji kaynakları arasında hak ettiği yeri bulamayan biyokütle yatırımlarının, rüzgar ve güneş kadar yaygın olmasının konuşulması gerektiğini söyledi. Avrupa’da yenilenebilir enerjide biyokütlenin kurulu gücünün 30 bin megavat arttığını, Türkiye’de ise toplamda 5 bin megavatlık bir potansiyelin mevcut olduğunu belirten Ak, “Şu an sadece 620 megavat kurulu güce sahip 100 adet santrale sahibiz. Türkiye’de biyokütle ve atıktan enerji üretim gücümüz geliştirilmeli. Yaklaşık yatırım tutarımız 4 milyar dolar. Bu yatırımlara öncelik vererek cari açığa da çevreye de çok ciddi katkı sunmuş oluruz” dedi.

SİNAN AK: ATIK STRATEJİSİ OLUŞTURMALIYIZ

Zorlu Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ak, AB’de %90’lara kadar değerlendirilen kentsel atıkların Türkiye’de çok az sayıda olduğuna da değinerek; sözlerine şunları ekledi: “Tüm enerji kaynakları tükenebilir ama çöpler her zaman var olacak. Biz çöpümüzü değerlendirmeyi bilmeliyiz. AB’de çok sayıda atık yönetim merkezi yer alıyor. Atık dönüşümü tesisleri aynı zamanda istihdamı da ciddi anlamda artırıyor. Ülkemizde de en önemli sorunlardan biri olan işsizliği de çözebilir. Gazeteler teker teker kapanıyor. Çünkü ithal kâğıt kullanıyoruz. Dönüştüremiyoruz. Yerli ürün olsa dönüştürüp yeniden başka bir amaçla kullanabileceğiz. Çöpü üreten yerel halkın da desteği ile bu algı yönetilebilir. Ulusal atık yönetimi eylem planına uygun yeni bir YEKA modeli geliştirilmeli. Atıkların nasıl yakılacağı ve dönüştürüleceğine dair bir yol haritası hazırlanabilir. Çünkü belediye atığı sadece getirecek o atığa ne yapılacağı nasıl yapılacağı yatırımcının işidir”. 

IskI TUNCEL

Önceki ve Sonraki Haberler