1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. MÜSİAD: Enerjide orta ölçekli işletmelerin de önü açılsın

MÜSİAD: Enerjide orta ölçekli işletmelerin de önü açılsın

Enerji Günlüğü - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) enerji yatırımlarında orta büyüklükteki işletmelerin de önünün açılmasını...

MÜSİAD: Enerjide orta ölçekli işletmelerin de önü açılsın

Enerji Günlüğü - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) enerji yatırımlarında orta büyüklükteki işletmelerin de önünün açılmasını istedi. MÜSİAD, enerji üretim özelleştirmelerinde satışların küçük parçalar halinde yapılmasını da önerdi. 

MÜSİAD'ın 2013 Türkiye Ekonomisi Raporu açıklandı. Rapor, MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK’ın dernek merkezindeki sunumuyla basına tanıtıldı. Nail Olpak rapor için "Ekonominin mevcut göstergelerini analiz etmekle kalmayıp, ileriye dönük vizyon çizme özelliği de taşımaktadır" dedi.

BİR DİZİ ÖNERİ SIRALANDI

MÜSİAD'ın Güven Ekonomisinde Büyümenin Finansmanı başlıklı raporunda finansman sorununa dikkat çekilerek bir dizi öneriye yer verildi. Bu öneriler şöyle sıralandı:

- Bankacılığın Teminata Kredi Veren Sistemden Projeye de Kredi Veren Sisteme Geçmesi

- Kamu Bankalarının, Mevduat Bankacılığı Kadar, Yatırım Bankacılığı Faaliyetlerinin de Ağırlık Kazanması

- Bankacılık Sisteminin Proje Finansmanı için Teşvik Edilmesi

- Kamu Projelerinin Finanse Edilebilir Ölçeklere Bölünmesi ve Projelerin Gerçekleştirilmesinde Tabanın Genişletilmesi,

- Enerji Yatırımlarında, Orta Büyüklükteki İşletmelerin de Önünün Açılması

- Büyük Ölçekli Portföy Özelleştirmelerinde, Kademeli Uygulama, Kamu-Özel Sektör İşbirliklerinin Daha Fazla Etkin Kılınması

ENERJİ ÖZELLEŞTİRMELERİ KÜÇÜK PARÇALI YAPILSIN

MÜSİAD raporundaki "Enerji Yatırımlarında, Orta Büyüklükteki İşletmelerin de Önünün Açılması" başlıklı enerji yatırımlarına dönük mesajın ayrıntıları şöyle:

"Bildiğinizi gibi, ülkemizde 2023’e kadar enerji yatırımlarının yaklaşık 150 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Bir Enerji krizinin yaşanmaması için, öngörülen bu yatırım büyüklüğü, özel sektörün bu yatırımlarda daha fazla rol üstlenmesini gereğini doğurmaktadır. Ancak, bu yatırımlarda da, orta büyüklükteki işletmeler, büyük ölçek engeli ile karşılaşmaktadır. Örneğin, yakın döneme kadar, özellikle enerji üretim tesisleri özelleştirmelerinde hakim olan anlayışa bağlı olarak, küçük güçteki santraller teker teker satışa çıkartılmış ve piyasaya birçok yeni oyuncu girebilmişti. Yeni yaklaşım ise, orta ve büyük güçteki santralleri birleştirerek, birkaç bin MW’lık portföyler oluşturmak ve daha büyük yatırımcılarıpiyasaya almak şeklindedir. Yukarıda açıkladığımız gerekçeler paralelinde, Orta ölçekli yatırımcılarımız için de fırsat eşitliği sağlanması ve buna uygun portföylerin oluşturulmasıoldukça önemlidir."

Önceki ve Sonraki Haberler