1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Mustafa Yılmaz: Lisanssız elektrik kapasitesi 10 bin MW’a ulaştı

Mustafa Yılmaz: Lisanssız elektrik kapasitesi 10 bin MW’a ulaştı

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, lisanssız elektrikte hedeflenen sonuçların gerçekleştiğini söyledi ve lisanssız tesislerin 10 bin MW’lık kapasiteye ulaştığını kaydetti.

Mustafa Yılmaz: Lisanssız elektrik kapasitesi 10 bin MW’a ulaştı

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, lisanssız elektrikte hedeflenen sonuçların gerçekleştiğini söyledi ve lisanssız tesislerin 10 bin MW’lık kapasiteye ulaştığını kaydetti. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, lisanssız elektrikle ilgili yasal düzenlemeler ve uygulamalar hakkında bir açıklama yayınladı. Son düzenlemenin, planlanan hedefe ulaştığını söyleyen Yılmaz, lisanssız kapasitesinin giderek arttığını ve ülke genelindeki elektrik faturalarına da pozitif yansımalar olduğunu kaydetti. 

Mustafa Yılmaz, EPDK’nın 2022 Ağustos’unda yürürlüğe soktuğu düzenlemeyle, lisanssız elektrik üretiminde yeni bir dönem başlattığını kaydetti ve “Düzenlemenin amacı, imkanı olan herkesin güneş enerjisinden elektrik üreterek öztüketimini karşılamasıydı. Bu şekilde elektrik üreten vatandaşlar, ‘tükettikleri elektrik oranında’ bir gücü de sisteme satarak gelir elde edebiliyor. Örneğin 1 milyon kWh elektrik tüketen bir kişi, cari yıldaki aylık mahsuplaşmanın akabinde en fazla 1 milyon kWh enerjisini satışa konu edebiliyor. Yılın ilk ayından itibaren ihtiyaç fazlası enerjiye istinaden ödemeler yapılıyor, 1 milyon kWh’ı aşan üretimler ise YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak yansıtılıyor. Böylece hem Türkiye’nin enerji arz güvenliğine katkı sağlanıyor hem de elektrik üretim maliyetlerindeki düşüşün faturalara da yansımasının önü açılıyor” dedi.

Düzenleme kapsamında yapılaşmanın yoğun olduğu yerlerde, organize sanayi bölgelerinde lisanssız üretim tesisi için yer bulamayan tüketicilerin başka dağıtım bölgelerinde, sanayi bölgeleri dışında tesis kurabilmeleri için aynı dağıtım bölgesi olması şartının da kaldırıldığını hatırlatan Yılmaz, imkanı olan bütün tüketicilerin tükettiği enerjiyi güneşten üretmesinin ve gerçek tüketimi olan ancak kapasite kısıtı sebebi ile üretim tesisi kuramayan tüketicilerin önünün açıldığını belirtti. 

SON 8 AYDA 16 BİN MW’LIK BAŞVURU

Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü, “Sadece belediyeler ve sanayi bölgeleri değil, tarımsal üreticiler ve turizm işletmecileri dahil her abone grubundan vatandaşlarımız tükettiği enerjinin üreticisi konumuna geldi”. 

Lisanssız elektrik üretimine yönelik son 8 aylık verileri değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, düzenleme çıktığında kendilerine yöneltilen eleştirilerin boşa çıktığını belirterek, “Halen faaliyette olan 10 bin MW’a yaklaşan lisanssız tesislerimiz mevcut. Buna ek olarak yaptığımız düzenleme ile lisanssız elektrik üretmek için sadece 8 ayda 16 bin MW’a yakın başvuru geldi, 6.700 MW’lık kapasite tahsis ettik. Bu, sahada 5,7 milyar dolarlık yatırım anlamına geliyor. Unutulmamalı ki lisanssız üretilen elektrik miktarı arttıkça bütün tüketicilerimizin faturalarında da düşüş seyri devam edecektir” dedi. 

“LİSANSSIZ ELEKTRİĞİ GERÇEK TÜKETİCİ ÜRETİYOR”

Düzenlemeyle yurt çapında bir güneş seferberliği başlattıklarını ve sahada da bunun karşılığını çok kısa sürede görmenin memnuniyetini yaşadıklarını vurgulayan Yılmaz; şunları söyledi, “8 ay gibi kısa sürede şimdiye kadar yapılan tüm lisanssız tesislerden daha fazla güçte başvuru aldık. Halen faal olan lisanssız tesislerin gücünün %75’ini karşılayan çağrı mektubu verildi. Yani artık kısa yoldan kar etme peşinde olanlar değil, gerçek tüketiciler lisanssız elektrik üretiyor ve sisteme katkı sağlıyor”. 

“TÜRKİYE’Yİ ENERJİ TİCARET MERKEZİ YAPACAĞIZ”

Yerli doğalgazın piyasaya arzı ve Akkuyu Nükleer Güç Santralinin (NGS) devreye alınmasının ‘enerji ticaret merkezi’ olma hedefi için Türkiye’nin gücüne güç katacağını vurgulayan Yılmaz, “Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarında sahip olduğumuz potansiyel, yatırımcı iştahı ve istihdam kapasitesi dünyada eşine az rastlanır nitelikte. Bu alanda da kendimize güveniyoruz ve EPDK olarak üzerimize düşen adımları atmaya devam edeceğiz.  Kamu özel sektör işbirliğinde inşallah kısa süre içerisinde ülkemizi bir enerji ticaret merkezi yapacağız" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler