1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Myanmar`dan Çin`e doğalgaz pompalama başladı

Myanmar`dan Çin`e doğalgaz pompalama başladı

Enerji Günlüğü - Çin-Myanmar doğalgaz boru hattı projesinin Myanmar bölümünün tamamlanmasıyla doğalgaz pompalama işlemine başlandı.Çin, Myanmar,...

Myanmar`dan Çin`e doğalgaz pompalama başladı

Enerji Günlüğü - Çin-Myanmar doğalgaz boru hattı projesinin Myanmar bölümünün tamamlanmasıyla doğalgaz pompalama işlemine başlandı.

Çin, Myanmar, Güney Kore ve Hindistan şirketlerinin ortak yürüttüğü boru hattı projesinin Myanmar ayağı tamamlanarak faaliyete geçti.

Proje yetkilileri, Myanmar’dan Çin’e doğalgaz taşıyacak boru hattı projesinin 2010 haziranında başladığını ve bu yılın mayıs ayında hazır hale geldiğini söyledi.

Sözkonusu proje ile Kyaukpyu bölgesinden pompalanan doğalgaz, Magway ve Mandalay eyaletlerinden geçerek, Çin’in güneyindeki Yünnan eyaletine ulaşıyor.

Aynı proje kapsamında Myanmar-Çin petrol hattı da bulunuyor ve bu hat Arakan eyaleti üzerinden geçerek Magway ve Mandalay üzerinden yine güney eyaleti Yünnan’a ulaşacak.

Doğalgaz boru hattının 793 kilometre, tamamlanmak üzere olan petrol boru hattının ise 771 kilometre olduğu kaydedilirken, projeye 220 Myanmar şirketinin dahil olduğu 6 binden fazla kişiye istihdam oluşturduğu belirtildi.

Myanmar’ın batı sahilindeki Kyaukpyu limanından, Çin’in Yünnan eyaletinin Ruili kentine kadar uzanan enerji hatlarının ülke ekonomisine büyük katkı yapması beklenirken, az gelişmiş eyaletlerin yoğun olduğu güneybatı bölgelerinin ekonomisini hareketlendirmesi öngörülüyor.

Myanmar-Çin boru hattı, ülkenin enerji güvenliği açısından da büyük rol oynuyor. Zira Çin enerji ithalinde Malaga boğazı yerine daha güvenli gördüğü bu hattı kullanmayı hedefliyor.

Projenin tamamlanmasının ardından petrol boru hattının yıllık 22 milyon ton, doğalgaz boru hattının ise yıllık 12 milyar metreküp taşıma kapasitesi bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler