1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Nabucco, AB`den sağladığı muafiyeti uzattırmaya çalışıyor

Nabucco, AB`den sağladığı muafiyeti uzattırmaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Nabucco West Gaz Boru Hattı'na Avrupa Birliği tarafından tanınan yüzde 50 kapasitenin konsorsiyum dışına tahsis edilmemesi hakkının...

Nabucco, AB`den sağladığı muafiyeti uzattırmaya çalışıyor

Enerji Günlüğü - Nabucco West Gaz Boru Hattı'na Avrupa Birliği tarafından tanınan yüzde 50 kapasitenin konsorsiyum dışına tahsis edilmemesi hakkının uzatılması için dört ülke ortak bir karara vardı. . 

Hazar'dan çıkarılıp TANAP hattı Batı Türkiye'ye ulaştırılacak Şah Deniz II Gazını Avrupa içlerine taşımaya talip Nabucco Konsorsiyumu'ndan yapılan açıklamaya göre, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan ulusal hükûmetlerinin yetkilileri, üçüncü kişi erişimleri hakkında Nabucco’ya tanınan AB düzenlemelerinden yüzde 50 muafiyetin uzatılmasını taslak bir kararla onayladı. Uzatma işleminin Şah Deniz gazının iletilmesiyle ilgili beklentilerle uyumlu olarak gerçekleştiği belirtildi. Açıklamada "Dört ülkenin yetkili hükumet sorumlularının duyurdukları bu karar aynı zamanda Nabucco’nun Hükümetlerarası Anlaşma, Proje Destek Anlaşmaları ve Muafiyetlerden oluşan yasal ve düzenleyici çerçevesine olan desteklerinin de altını çiziyor. Projeye doğrudan dahil olmayan şirketlere yüzde 100 şebeke erişimi sağlanması gerektiğini ifade eden mevcut AB yasalarından muafiyet, ancak çok büyük ve önemli sınır ötesi projelerde verilebiliyor" denildi.

NABUCCO-TAP REKABETİ

Güney Doğu Avrupa pazarlarına erişim sağlayan en kısa güzergâhı sunma iddiasındaki NABUCCO, tüm Balkan pazarlarının yanı sıra İtalya ve Yunanistan’a doğrudan erişim sağlayan tek güzergâh olduğunu da savunuyor. Başka ve benzeri pek çok argümanla Şah Deniz II Gazı için en iyi alternatifin kendisi olduğunu iddia eden bir başka proje ise TAP. Nabucco'nun rakibi konumundaki TAp'ın açılımı, Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı...

AVUSTURYA'YA UZANACAK

Yapılan planlamalara göre NABUCCO boru hattı, Türkiye-Bulgaristan sınırında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile birleşerek, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’dan geçerek Orta Avrupa’nın doğal gaz Merkezi olan Avusturya-Baumgarten’a bağlanacak. Buraya ulaştırılacak gazın, Baumgarten üzerinden Avrupa genelindeki 500 milyon tüketiciye ulaştırılabileceği tahmin ediliyor.

Konsorsiyum'dan yapılan açıklamada NABUCCO boru hattı projesinin hayata geçirilmesi amacıyla çevresel izinler sürecinin Macaristan’da tamamlanmış durumda olduğu, Romanya ve Bulgaristan’da ise son aşamaya yaklaşıldığı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler