1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Nabucco, Avrupa seviyesinde büyüme ve rekabet sağlayacak

Nabucco, Avrupa seviyesinde büyüme ve rekabet sağlayacak

Enerji Günlüğü - Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye hükümetleri, Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan beşinci Nabucco Komitesi...

Nabucco, Avrupa seviyesinde büyüme ve rekabet sağlayacak

Enerji Günlüğü - Avusturya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye hükümetleri, Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan beşinci Nabucco Komitesi toplantısında ortak bir bildiri yayınlayarak, Nabucco’nun Batı Balkan ve Visegrad grubu ülkelerinin (Polonya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan) enerji piyasalarına gaz sağlama potansiyelinin altını çizdi. Komite toplantısı, Romanya Hükümeti ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Hükümetler, ayrıca Nabucco’nun Güney ve Orta-Kuzey Avrupa ülkelerine gaz tedarik edebilmesini sağlamak için gerekli gaz ara bağlantılarını geliştirme konusundaki taahhütlerini de açıkladı.

Hükümetler ayrıca yarın Dahili Enerji Piyasası’nın tamamlanmasını görüşmek üzere toplanacak olan Avrupa Konseyi’ne de çağrıda bulunarak, Nabucco’nun yeni gaz kaynaklarına erişim sağlayarak Avrupa çapında büyüme ve rekabeti geliştirme potansiyelinin göz önüne alınmasını istedi. Hükümetler, Avrupa Komisyonu’nu da projeye gerekli yasal ve teknik desteği sürdürmeye çağırdı. 

Komite toplantısına katılan taraflar, ayrıca Nisan ayında Budapeşte’de yapılan bir önceki toplantıdan bu yana elde edilen olumlu gelişmeleri ve transit ülkelerin yetkililerinin projenin başarıyla hayata geçirilmesi yönündeki çabalarını takdirle karşıladılar. Üyeler, özellikle Nabucco Vergi Alt Komitesi’nin Nabucco Hükümetlerarası Sözleşmesi dâhilinde vergilendirme konularında uyum sağlamak için yaptığı çalışmaları ve Sözleşme uyarınca vergi hükümlerinin uygulanması konusundaki detaylı önerilerini vurguladı. Hükümetler, artık yerel olarak vergi enstrümanları veya anlaşmaları konusundaki yasal düzenlemeleri tamamlamak için Nabucco Komitesi dâhilindeki uzman ekipten yararlanabilecek.

NABUCCO Gas Pipeline International GmbH CFO’su Frank Siebert, konuyla ilgili olarak: “Bir proje için nakit akışı söz konusu olduğunda, yatırımcılar öngörülebilirlik ve istikrara ihtiyaç duyar. Artık, Nabucco Vergi Alt Komitesinin önerileri sayesinde bu temeli oluşturmuş durumdayız” ifadesini kullandı. Deklarasyonda Nabucco ve TANAP projelerinin birbirini tamamlayıcı özellikte olduğu vurgulanırken, Türkiye ve Azerbaycan yetkililerinin TANAP projesinin gerçekleştirilmesi yolundaki ilerlemeleri de kutlandı. Her iki ülkenin delegasyonları da toplantıya katıldı. Nabucco, kısa bir süre önce, her iki projenin de hayata geçirilmesi konusunda etkin bir işbirliği sağlamak için TANAP ile bir Mutabakat Zaptı imzalamıştı.

NABUCCO Gas Pipeline International GmbH CEO’su Reinhard Mitschek, “Budapeşte’de yapılan Nabucco Komite toplantısından bu yana pek çok önemli aşama katettik. Bulgaristan, Nabucco’ya inşaat için çevresel izin veren ikinci ülke oldu ve Açık Sezon kayıt aşamasını tüm beklentileri aşacak şekilde hayata geçirdik. Ülkelerin projeden sorumlu bakanları ayrıca Şah Deniz gazının teslim programına uygun bir şekilde Nabucco’ya Üçüncü Taraf Erişimi konusunda AB kanunlarından muafiyet tanıdı. Nabucco, Güneydoğu Avrupa’daki pazarlara giden en kısa güzergâh ve Güney Gaz Koridoru’nun açılması için en iyi seçenek olmayı sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

Önceki ve Sonraki Haberler