1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Nabucco gaz iletim kapasitesi rezervasyon sürecini başlattı

Nabucco gaz iletim kapasitesi rezervasyon sürecini başlattı

Enerji Günlüğü - TANAP ile Türkiye'nin batısına kadar taşınacak Şah Deniz II Gazı'nın Avrupa içlerine taşınmasına talip olan Nabucco West, iletim...

Nabucco gaz iletim kapasitesi rezervasyon sürecini başlattı

Enerji Günlüğü - TANAP ile Türkiye'nin batısına kadar taşınacak Şah Deniz II Gazı'nın Avrupa içlerine taşınmasına talip olan Nabucco West, iletim kapasitesi rezervasyon sürecini başlattı. 

NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, Nabucco Boru Hattı’nda kapasite rezervasyonu için Açık Sezon (Open Season) süreci hakkında bir duyuru yayınladı. Sürecin ilk aşaması olarak, potansiyel ihracatçılara boru hattı için kapasite rezervasyonu yapmak ve bağlayıcı olmayan rezervasyonlar yapmak için kullanabilecekleri Açık Sezon dokümanlarına erişim olanağı sağlandı. Açık Sezon dokümanları, sürecin detaylarını, gaz taşıma anlaşması formunu ve ilgili şebeke kodunu içeriyor. Bu dökümanlar ayrıca ihracatçılar tarafından Nabucco Boru Hattı boyunca sağlanacak taşıma hizmetleri için önerilen şart ve koşulları sunuyor. 
 
"TEDARİK ÇEŞİTLENDİRME PRENSİBİ"
NABUCCO Gas Pipeline International GmbH CEO’su Reinhard Mitschek, “Nabucco projesinin gelişimi devam ederken, çok önemli bir kilometre taşı olan bu başarıyı duyurmaktan memnuniyet duyuyoruz. Nabucco Boru Hattı, tamamlandığında üretici ve ihracatçıların Güney ve Orta Avrupa’daki büyüyen pazarların yanı sıra, Baumgarten’da bulunan Orta Avrupa Gaz Dağıtım Merkezi’ne de erişmelerini sağlayacak. Açık Sezon süreci, açık erişim ve tedarik çeşitlendirme prensiplerine göre yürütülecek” ifadesini kullandı.
 
"TEKLİFİMİZ REKABET AÇISINDAN CAZİP"
NABUCCO Gas Pipeline International GmbH CFO’su Frank Siebert, “Şirket tarafından sunulan teklifler rekabetçilik ve ticari açıdan çok cazip. Üreticiler ve ihracatçılarla devam eden görüşmelerimizi göz önüne alarak Açık Sezon sürecinin bu aşamasında oldukça yüksek bir talep oranıyla karşılaşacağımıza inanıyoruz. Açık Sezon süreci en yüksek şeffaflık standartlarına uygun olarak yürütülürken, aynı zamanda da süreç içerisinde potansiyel ihracatçılarla yapılan her türlü bilgi alışverişi de gizli tutulacak” açıklamasını yaptı.
 
BAĞLAYICI TEKLİFLER 1 HAZİRAN SONRASI
Açık Sezon sürecinin ilk aşamasının, 2013’ün 2'inci çeyreğinde tamamlanması planlanıyor. Bu aşamanın başarıyla tamamlanmasının ardından, ihracatçılardan bağlayıcı teklifler istenecek. Bağlayıcı teklif aşamasının, 2013’ün 3'ünü çeyreğinde başlaması öngörülüyor. NABUCCO Gas Pipeline International GmbH, belli bir esneklik seviyesi sağlayabilmek için Açık Sezon sürecini uzatma veya değiştirebileceğini de duyurdu. 
 
500 MİLYON TÜKETİCİYE ULAŞTIRACAK
NABUCCO Güney Doğu Avrupa pazarlarına erişim sağlayan en kısa güzergâh özelliğine vurgu yapıyor. NABUCCO tüm Balkan pazarlarının yanı sıra İtalya ve Yunanistan’a doğrudan erişim sağlayan tek güzergâh olduğunu da iddia ediyor. NABUCCO boru hattı Türkiye-Bulgaristan sınırında Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile birleşerek, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya’dan geçerek Orta Avrupa’nın doğal gaz Merkezi olan Avusturya-Baumgarten’a bağlanmayı hedefliyor. Ancak bunun için TANAP ve Şahdeniz ortaklarıyla ilgili henüz kesinleşmiş bir anlaşma yok. NABUCCO’nun Baumgarten üzerinden gaz ulaştırdığı Avrupa genelindeki tüketici sayısının 500 milyon olduğu belirtiliyor. 
 
3. ENERJİ PAKETİ'NE UYUM TAMAM
Nabucco Konsorsiyumu, Avrupa Birliği'nin 3'üncü Enerji Paketi’nin sağladığı muafiyetler ve onaylanan Hükumetler Arası Anlaşma ve Proje Destek Anlaşmaları ile projenin tüm kapsamlı yasal çerçevesinin tamamlandığına vurgu yapıyor. Yönetim, NABUCCO boru hattının ölçeklenebilir bir konsept ve tüm güzergah boyunca önemli bir depolama kapasitesine erişim sunduğuna işaret ederken, "Macaristan’da tamamlanmış olan çevresel izinler sürecinde, Romanya ve Bulgaristan’da son aşamalara gelinmiştir. NABUCCO aynı zamanda entegre işletme ve denetim sistemi ile en yüksek derecede güvenilirlik ve emniyet sağlayan teknik açıdan en gelişmiş güzergahtır" açıklamasında bulundu.
Önceki ve Sonraki Haberler