1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Naftogaz Gazprom'un Hollanda'daki varlıkları için harekete geçti

Naftogaz Gazprom'un Hollanda'daki varlıkları için harekete geçti

Enerji Günlüğü - Ukrayna kamu enerji şirketi Naftogaz’ın Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom'dan alacağı 2,6 milyar doların tahsili için başlattığı...

Naftogaz Gazprom'un Hollanda'daki varlıkları için harekete geçti

Enerji Günlüğü - Ukrayna kamu enerji şirketi Naftogaz’ın Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom'dan alacağı 2,6 milyar doların tahsili için başlattığı icra süreci kapsamında Gazprom’un Hollanda’daki varlıklarına el konuldu.

Ukraynalı doğalgaz şirketi Naftogaz, 28 Şubat 2018 tarihinde Stockholm Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından lehine sonuçlanan 2,56 milyar dolarlık tahkim kararı sonrasında Hollanda mahkemesinin, Gazprom'un Hollanda'daki varlıklarına el koyduğunu açıkladı.

Açıklamada Gazprom'un Hollanda'da bulunan alt şirketlerinin kararın uygulanmasına itiraz ettiği belirtilerek, buna rağmen kararın uygulanacağı kaydedildi. 

GAZPROM KENDİSİNE RESMİ BİR BİLDİRİM YAPILMADIĞINI AÇIKLADI

Gazprom'dan yapılan açıklamada ise Hollanda'daki varlıklarının dondurulduğuna ilişkin duyumun incelendiği ancak şu ana kadar süreç hakkında Gazprom'a ulaşan resmi bir bilginin bulunmadığı bildirildi. Resmi bildirim yapıldığında konu ile ilgili ayrıntılı bir açıklama yapılacağı ve haklarını sonuna kadar savunacağını da kaydetti. Gazprom 29 Mayıs tarihinde de Naftogaz’ın İsviçre’de benzer bir süreç başlattığına ve bu konuda da kendilerine henüz resmi bir bildirim yapılmadığına da dikkat çekti.

Merkezi Stockholm'de bulunan Uluslararası Tahkim Mahkemesi bir süre önce verdiği kararda, Naftogaz, Gazprom ile 2009 yılında imzaladığı "Al ya da Öde" anlaşması nedeniyle almadığı gaz için 34.5 milyar dolar civarında ödeme yapıyor. Ukrayna 2015 Kasım ayından bu yana Gazprom'dan gaz ithal etmiyor. 

Gazprom'un Amsterdam’da, Gazprom Finance BV, Gazprom EP International BV, Gazprom Sakhalin Holdings BV, South Stream Transport BV, Gazprom Gerosgaz Holdings BV, Gazprom Holding Co-Operatie UA, Blue Stream Pipeline Company BV adlı alt şirketlerinin ofisleri bulunuyor.

NAFTOGAZ’DAN GAZPROM’UN TAHKİM BORCUNA İCRA SÜRECİ

NAFTOGAZ GAZPROM’A KARŞI TAHKİM DAVASINI KAZANDI

GAZPROM’DAN NAFTOGAZ TAHKİM KARARINA İTİRAZ

Önceki ve Sonraki Haberler