1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Nahçıvan’a Türkiye üzeri gaz tedariki için yeni hat kurulacak

Nahçıvan’a Türkiye üzeri gaz tedariki için yeni hat kurulacak

BOTAŞ ve SOCAR ortaklığıyla kurulacak yeni doğal gaz boru hattı ile Türkiye'nin Iğdır ilinden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne doğal gaz gönderilecek.

Nahçıvan’a Türkiye üzeri gaz tedariki için yeni hat kurulacak

Enerji Günlüğü - BOTAŞ ve SOCAR ortaklığıyla kurulacak yeni doğal gaz boru hattı ile Türkiye'nin Iğdır ilinden Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne doğal gaz gönderilecek.

Bakü Tiflis Ceyhan, Bakü Tiflis Erzurum, TANAP doğal gaz hatlarından sonra Türkiye ile Azerbaycan arasında yeni bir doğalgaz hattı kuruluyor. "Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'ne Doğal Gaz Tedarikine İlişkin Mutabakat Zaptı" Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından bugün imzalandı. 

Anlaşma ile Karabağ'ın işgalden kurtuluşuyla birlikte Nahçıvan'ın da kesintisiz doğal gaz arzına kavuşması için doğalgaz boru hattı kurulmasının ilk adımı da atılmış oldu. Yıllık 500 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak hat ile Türkiye üzerinden Nahçıvan’a günde 1,5 milyon metreküp doğalgaz sağlanacak. Hattın kurulumu için ihale sürecinin 2021 yılı ilk çeyreğinde tamamlanması ve hattın kurulumunun da bir yıl içinde tamamlanması planlanıyor. BOTAŞ ve SOCAR tarafından yürütülecek proje kapsamında bölgenin doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılayabilecek. 

Nahçıvan'a Karabağ'ın işgalinden sonra Azerbaycan'dan gelen doğalgaz boru hattı işlevsiz kalmıştı. Bu süreçte Nahçıvan'a İran üzerinden doğal gaz iletildi.

“HAT İLE İKİ ÜLKENİN ENERJİ ORTAKLIĞI DERİN BİR ANLAM KAZANACAK”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, imza töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye olarak kardeş Azerbaycan’ın her zaman yanında olacağını belirterek, enerji alanında Bakü-Tiflis-Ceyhan projesiyle başlayıp, Bakü-Tiflis-Erzurum projemizle büyük bir aşama kaydeden ortaklığın TANAP ile kıtaları aştığını söyledi. Dönmez, “Bugün Türkiye-Azerbaycan ortaklığının çok önemli bir projeyle perçinliyoruz. Kıtaları ve halkları birbirine bağlayan doğal gaz boru hatlarımız ile örülen, Star Rafinerisi gibi dev yatırımlarla güçlenen enerji ortaklığımız Türkiye - Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı ile derin bir anlam kazanacak” dedi.

BOTAŞ ve SOCAR işbirliğiyle gerçekleşecek projeyle Nahçıvan’ın ülkemiz üzerinden gelen doğal gaza kavuşacağını ifade eden Dönmez, “Tabi kuvvetle ihtimal yine Azerbaycan’ın gazını Socar getirmiş olacak. Buna bir yerde biz aracılık etmiş olacağız. 500 bine varan nüfusu ve 500 milyon metreküplük doğal gaz tüketimiyle Nahçıvan’ın doğal gaz arz güvenliği ve kaynak çeşitliliği adına büyük bir aşamayı kaydedeceğiz. Iğdır üzerinden bölgeye ulaştırılacak olan gazla Karabağ işgalinin ortaya çıkardığı yaralardan biri daha sarılmış olacak. Böylece Nahçıvan’a Karabağ’ın işgali öncesi kadar güvenli bir doğal gaz arzı sağlanacak. Türkiye - Nahçıvan Doğal Gaz Hattı Doğu Anadolu Doğal Gaz Ana İletim Hattı üzerinden çıkış alan Iğdır Doğal Gaz Boru Hattı’nın devamına inşa edilecek. Hattın Iğdır’dan başlayarak Nahçıvan Sederek’e kadar olan Türkiye bölümü yaklaşık 85 km uzunluğa sahip olacak. Yıllık 500 milyon metreküp taşıma kapasitesine sahip olacak bu hat günlük 1,5 milyon metreküp doğalgaz taşıma kapasitesine sahip olacak. Hat ile Nahçıvan’ın doğal gaz ihtiyacının tamamını karşılayabileceğiz. Proje kapsamında Iğdır Dilucu’na bir de ölçüm istasyonu kurulacak. 20 bin m2lik geniş bir alana inşa edilecek bu istasyon hattın akış dengesini sağlayacak. Böylece doğal gaz Nahçıvan’a en güvenli şekilde ulaşmış olacak” ifadesini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler