1. HABERLER

  2. PETROL

  3. NATO petrol boru hatları sivil kullanıma açılacak

NATO petrol boru hatları sivil kullanıma açılacak

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 3 bin kilometreyi bulan ve sadece askerî amaçlı kullanılan NATO petrol boru hatları, sivil kullanıma da açılıyor. Verimsiz...

NATO petrol boru hatları sivil kullanıma açılacak

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 3 bin kilometreyi bulan ve sadece askerî amaçlı kullanılan NATO petrol boru hatları, sivil kullanıma da açılıyor. Verimsiz çalışan NATO hatlarının daha iyi değerlendirilmesini sağlayacak uygulamanın akaryakıt kaçakçılığına da darbe vurması bekleniyor. Konuyla ilgili mevzuat değişikliği çalışmaları başladı. Zaman Gazetesi’nin haberine göre Türkiye’deki uzunluğu 3 bin kilometreyi bulan askerî amaçlı NATO petrol boru hatları, sivil kullanıma açılıyor. Enerji Yönetimi ve Milli Savunma Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, boru hatlarının sivil kullanıma açılması için yasa değişikliğine gidilecek. Bunun için yapılan çalışmalarda son aşamaya gelindi.

NATO hatlarının sivil kullanımıyla akaryakıt kaçakçılığına darbe vurulması ve hatların verimli kullanımı hedefleniyor. Aynı kaynaklara göre NATO’ya ait petrol boru hatları halen yüzde 20 kapasite ile çalışıyor. NATO boru hatları daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgeleri ile Marmara ve Ege bölgelerinde yoğunlaşıyor. Akaryakıt kaçakçılığı, alınan bütün önlemlere rağmen engellenemiyor. Akaryakıt şehirlere tankerle değil de boru hatları ile kontrollü ve kayıt altına alınarak taşınmış olacak. Çünkü boru hatları otomasyonlu. Her yıl Türkiye ekonomisine milyarlarca lira zarar veren kaçağı önlemek için Enerji Yönetimi yeni yasal düzenlemeler yapıyor. Ayrıca mevcut yasalara ek olarak Milli Savunma ve Gümrük bakanlıkları da kanun değişikliğine gidiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler