1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Nisan’da elektrik santrallerine destek 22 milyon TL arttı 

Nisan’da elektrik santrallerine destek 22 milyon TL arttı 

TEİAŞ, Nisan’da piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 40 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaptığı kapasite ödemesini bir önceki aya göre 21 milyon 790 bin TL arttırdı.  

Nisan’da elektrik santrallerine destek 22 milyon TL arttı 

Enerji Günlüğü - TEİAŞ, Nisan’da piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 40 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaptığı kapasite ödemesini bir önceki aya göre 21 milyon 790 bin TL arttırdı.  

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2021 yılı Nisan ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 46 kömür, gaz ve hidroelektrik santralinden 40’ına Nisan ayı için toplam 307 milyon 824 bin 380 TL ödeme yapılacak. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 40 santrale 286 milyon 34 bin TL ödeme yapılmıştı. 

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 3’ü yerli ve ithal doğal gaz yakıtlı termik santral, 11’i doğalgaz yakıtlı elektrik santrali ve 8’i de hidroelektrik santrali. 

Ödeme alamayacak santraller ise Adıgüzel Barajı ve HES, Kovada-2 HES, Atlas Termik Santrali, Cenal Termik Santrali, Çolakoğlu OP-2 Termik Santrali ve İzdemir Termik Santrali olarak açıklandı.

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ KÖMÜR YAKAN TERMİK SANTRALLERE

Nisan ayı kapasite ödemelerinin 175 milyon 739 bin liralık kısmı yerli kömür yakan elektrik santrallerine yapılacak. En yüksek ödeme de 18 milyon 784 bin 723 TL ile Soma B Termik Santrale yapılacak. Bu santrali, 17 milyon 930 bin 872 TL ödemeyle Yatağan Termik Santrali ve 17 milyon 77 bin 21 TL ile Seyitömer Termik Santrali izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler