1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP: Nükleer santral baştan sona rezalet

NKP: Nükleer santral baştan sona rezalet

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu'da nükleer santral kurma çalışmalarının "baştan sona rezalet" olduğunu ileri sürdü.Nükleer...

NKP: Nükleer santral baştan sona rezalet

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu'da nükleer santral kurma çalışmalarının "baştan sona rezalet" olduğunu ileri sürdü.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Akkuyu Nükleer Santrali ÇED Raporu'nda sahte imza kullanıldığı iddialarını içeren haberler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye geldiği 1 Aralık 2014 tarihinde alel acele onaylanan Akkuyu Nükleer Santral Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu ile ülkemiz ve dünyamızın geleceğini jest malzemesi olarak sunan anlayışın altından sahtekarlık da çıktı" denildi.

DEPREM, TSUNAMİ BİR YANA ÖN RAPORLAR BİLE GÜVENSİZ

Türkiye'nin sahte deliller, sahte davalar, sahte darbelerle sarsıldığı iddialakrına da yer verilen NKP'nin açıklamasında şöyle denildi:

"TMMOB tarafından yaptırılan bilirkişi ön incelemesinde Akkuyu ÇED Raporu'ndaki nükleer enerji mühendisi imzalarının sahte olduğu belirlenmiştir. Nükleer lobilerle pazarlık halinde AKP iktidarının her ne olursa olsun nükleer santral kurma ısrarı, sahte imza depremiyle yerle bir olmuştur. Fukuşima Nükleer Felaketi sonrasında tüm dünyada deprem, tsunami ve nükleer santral güvenliği tartışılırken, doğal felaketler bir yana ülkemizde nükleer santral ile ilgili ön raporların dahi güvenilirliğinin olmadığı anlaşılmıştır.

6 AY ÖNCE İŞTEN ÇIKARILAN MÜHENDİSİN İMZASI

Akkuyu Nükleer Güç Santralı ÇED Raporu, ilk olarak 4 Temmuz 2013 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulmuştu. Eksiklerin tamamlanması istemiyle 15 Temmuz 2013 tarihinde iade edilen rapor, 23 Ağustos 2013'de Bakanlığa yeniden iletilmişti. İlk raporda imzası bulunan nükleer enerji mühendisinin 31 Temmuz 2013'de işten ayrılmış olmasına rağmen 23 Ağustos 2013 tarihinde eksiklikler giderilerek bakanlığa sunulan raporda yine imzası olduğu belirlenmiştir. 2014 yılında ise yeni ÇED raporu sürecinde yeni bir nükleer enerji mühendisinin imzasıyla rapor 31 Mart 2014 tarihinde sunulmuştur. Ancak bu mühendis de 19 Mart 2014 tarihinde şirketten ayrılmış. İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nun 24 Temmuz 2014 tarihli toplantısında görüş ve önerilerin alınmasının ardından 24 Eylül 2014 tarihinde Nihai ÇED raporu Bakanlığa sunulurken; yine 6 ay önce işten ayrılan mühendisin imzası taklit edildiği saptamıştır."

ÜÇ AYRI BİLİRKİŞİ RAPORU

İmza sahtekarlığının, Akkuyu için açılan ihalenin de hukuki olmadığı için iptal edilmesiyle sonuçlanan davayı açmış olan TMMOB'nin mühendislerin noter tasdikli imza beyannameleriyle ÇED raporlarına atılan imzaları karşılaştırmak üzere 3 ayrı bilirkişi ön incelemesine göndermesinin ardından ortaya çıktığı vurgulandı.

GERİSİ LAF-I GÜZAF

NKP'nin duyurusunda, sahte imzalarla ilgili medya organlarında çıkan haberler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden yaptığı "Akkuyu konusunda çıkan sahte ÇED raporu haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Birileri engellemeye çalışsa da Türkiye gelişmeye devam edecek" dediği hatırlatıldı ve "Sahtekarlıklar ortadadır, gerisi lafı güzaftır. (Önce sahte imzalı raporla iş yap, sonra beni engelliyorlar) diye bağır. Artık kim inanırsa..." ifadesi kullanıldı.

NKP'nin açıklamasında, AKP'nin her alanda hukuksuz uygulamaları devreye soktuğu iddiasına yer verilirken, "Nükleer santral gibi tehlikeli ve riskli bir alan bile bunun dışında kalmamıştır. İhalesiz, kapalı kapılar ardında yapılan pazarlıklarla yürütülen nükleer sürecindeki hukuksuzluklar, pervasızlıklar Türkiye'nin nasıl bir yola sürüklendiğini kaygı verici bir şekilde ortaya koymaktadır. Yüz karası bu sürecin kabul edilebilir bir yanı yoktur. Yalanla, sahte imza ile hukuksuz bir şekilde Türkiye'nin nükleer batağına saplanmasına izin verilemez.AKP'nin tüm çabasına rağmen, Türkiye bu karanlığa geçit vermeyecektir" denildi.

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ ÇED RAPORUNDA SAHTE İMZA İDDİASI

http://enerjigunlugu.net/akkuyu-nukleer-ced-raporunda-sahte-imza-iddiasi_11721.html

ÇEVRE BAKANI GÜLLÜCE, SAHTE İMZA HABERLERİNİ YALANLADI

http://enerjigunlugu.net/cevre-bakani-akkuyu-ngs-sahte-imza-iddialarini-yal_11733.html

DOKAY MÜHENDİSLİK'TEN SAHTE İMZALI RAPOR HABERLERİ ÜZERİNE AÇIKLAMA

http://enerjigunlugu.net/dokay-ced-muhendislikten-sahte-imza-aciklamasi_11731.html

Önceki ve Sonraki Haberler