1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP: Nükleere ayrılan 22 milyar bütçe halk yararına kullanılsın

NKP: Nükleere ayrılan 22 milyar bütçe halk yararına kullanılsın

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), nükleer santrala ayrılan 22 milyar gibi dev bütçelerin yoksulluk içindeki halkın yararına kullanılmasını talep etti.

NKP: Nükleere ayrılan 22 milyar bütçe halk yararına kullanılsın

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP), nükleer santrala ayrılan 22 milyar gibi dev bütçelerin yoksulluk içindeki halkın yararına kullanılmasını talep etti.

Nükleer Karşıtı Platform (NKP), Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatında reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde üçüncü kez çatlak oluştuğu yönünde haberlerin kamuoyuna yansıtılmasının ardındın bir basın açıklaması yaptı. İnşaat aşamasında olan tesisin henüz faaliyete geçmeden böyle bir sorunla karşı karşıya kalmasını bir uyarı olarak değerlendiren NKP açıklamasında, “Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri olarak; Ülkemizde yaklaşık 3 milyon mesken abonesinin elektrik faturalarını ödeyemediği, aileleriyle elektriği ödemek için destek alanların sayısının yaklaşık 10 milyonu bulduğu bir ortamda, yoksulluk içinde yaşam mücadelesi veren halkımıza, işsizlik sarmalına takılan gençlerimize, uzaktan eğitim olanağına sahip olamayan çocuklarımıza, pandemi döneminde bile sağlık hizmeti alamayan milyonlarca kişinin ihtiyaçlarına yönelik politikalar üretilmesini talep ediyor, nükleer santrala ayrılan 22 milyar gibi dev bütçelerin halk yararına kullanılmasını istiyoruz” ifadesini kullandı. 

Rusya`nın tüm nükleer faaliyetlerini yürüten devlet şirketi Rasatom tarafından Mersin`in Gülnar İlçesi Büyükeceli mevkiinde inşa edilen nükleer santral inşaatında, reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde çatlaklar oluştuğu, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu`nun (TAEK) talimatıyla çatlak bölümlerin kırılarak yeniden yapıldığı kaydediliyor. 10 Ocak 2021 tarihinde de CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır`ın inşaat alanından kaydettiği; reaktörün oturacağı temelin bazı bölümlerinde yeniden oluşan çatlaklar ve zeminden sızan su görüntüleri sosyal medya üzerinden ulusal ve yerel basına yansıtıldı. Ayrıca inşa aşamasında olan nükleer santralın, son dönemde sık sık arıza haberleriyle tüm dünyanın ilgi odağı haline gelen Belarus Ostravets Nükleer Santralı`nın VVER 1200 reaktör tipiyle aynı. 

 

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler