1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP: Ulusal güvenliğimiz Rusya’ya teslim edilemez

NKP: Ulusal güvenliğimiz Rusya’ya teslim edilemez

NKP, Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından bir açıklama yayınlayarak, yeni nükleer santral düşüncesinin ulusal güvenliği Rusya’ya teslim etmek olacağını bildirdi.

NKP: Ulusal güvenliğimiz Rusya’ya teslim edilemez

Enerji Günlüğü - NKP, Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından bir açıklama yayınlayarak, yeni nükleer santral düşüncesinin ulusal güvenliği Rusya’ya teslim etmek olacağını bildirdi.

Nükleer Karşıtı Platform, 29 Eylül 2021 tarihinde Soçi’de gerçekleşen Erdoğan-Putin görüşmesinin ardından yayınladığı basın açıklamasında; Türkiye’de yeni nükleer santral anlaşmalarından bahsedilmesinin, ulusal güvenlikle ilgili büyük tedirginlik yarattığını bildirdi.

Açıklamada Rus devlet nükleer enerji şirketi Rosatom tarafından Mersin’de inşası devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralı’nın (NGS) yapımının denetimden uzak bir şekilde sürdüğü belirtildi ve inşaat sırasında iki kez temel çatlağı meydana geldiği kaydedildi. 

“AKKUYU İNŞAATI KAMUOYU DENETİMİNDEN UZAK” 

Basın açıklaması şöyle devam etti, “Bu ve benzeri büyük olumsuzluklar kamuoyunda endişeleri büyütmüşken, bir gece yarısı yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) kapatılarak yerine Nükleer Düzenleme Kurulu’nun (NDK) kurulduğu duyurulmuştur. Anayasa Mahkemesi ise 702 sayılı Cumhurbaşkanlığı hükmünü iptal etmiştir. En son 21 Nisan 2021 tarihli Cumhurbaşkanı kararıyla Nükleer Enerji ve Uluslararası Projeler Genel Müdürlüğü’ne yine gece yarısı bir atama yapılmış, her alanda olduğu gibi nükleerde de liyakat yerine itaatin esas alındığı bir kez daha ortaya çıkmıştır”. 

Akkuyu NGS inşaatının kamuoyu denetiminden uzak şekilde devam ettiğini kaydeden açıklamada şunlar belirtildi, “Meslek odaları ve bağımsız denetçilerin alınmadığı, bakanların bile randevu alarak ziyaret edebildiği Akkuyu NGS inşaat sahasında nasıl bir faaliyetin yürütüldüğü merak konusudur. Durum böyleyken yeni nükleer santrallarla ulusal güvenliğimiz de adeta Rusya’ya teslim edilmektedir. Ülkemizde 20 yıldır iktidarda bulunan ve sermayenin çıkarlarından başka hedef gözetmeyen, politikalarıyla artık inandırıcılığını yitiren siyasi iktidar, hızla azalan gücüne çare bulmak için sonu felaketle bitecek yeni macera arayışındadır”. 

“VERİMLİLİK KANUNUNUN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLSİN”

2007’de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu’nun (EVK) gerektirdiği verimlilik ve tasarruf önlemlerinin hala uygulanmadığını belirten açıklamada; 2017’de tamamlanması planlanan konutlarda ısı yalıtımı mecburiyetinin 2030’a ötelendiği; sanayide katma değer ve istihdam artıracak sektörler yerine enerji yoğun alanlara, toplu taşımacılık yerine karayolu taşımacılığına ağırlık verildiği vurgulandı. 

“NÜKLEERE 12,3 CENT; YENİLENEBİLİRE 3,6 CENT”

Açıklamada Akkuyu NGS’nin üreteceği elektrik için 15 yıl boyunca 12,3 cent fiyatla alım garantisi verildiği hatırlatıldı ve yenilenebilir kaynaklara dayalı enerji üretimine verilen desteklerin düşürüldüğü kaydedildi. Açıklama şöyle devam etti, “Bir başka gelişme de Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında yaşanmış, verilecek destekler TL’ye çevrilerek güncel dolar karşılıkları itibarıyla 2021-2025 döneminde rüzgar enerjisi desteklerinde yüzde 50 indirim yapılarak kilovatsaati 3,6 cent, güneş enerjisinde ise yüzde 73 indirim yapılarak 3,6 cent verilmeye başlamıştır”.

“NÜKLEER ÜLKE GÜNDEMİNDEN ÇIKSIN”

Çernobil’de ve Fukuşima’da yaşanan nükleer felaketlere değinen açıklamada, nükleer santral projelerinin ülke gündeminden çıkarılması şu ifadelerle istendi: “Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Bileşenleri olarak, yasal mevzuatı bile olmayan, denetimsiz, mühendislik ve hukuk dışı, yaşamsal riskler barındıran, toplumsal faydayı öncelemeyen Akkuyu NGS inşaatının derhal durdurulmasını ve nükleer santral projelerinin ülkenin gündeminden çıkartılmasını talep ediyoruz”. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler