1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. NKP`den milletvekillerine: Nükleer anlaşmayı reddedin

NKP`den milletvekillerine: Nükleer anlaşmayı reddedin

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP), milletvekillerini Japonya ile Sinop'ta Nükleer Santral Kurulmasına İlişkin Anlaşma'yı reddetmeye çağırdı.NKP'den...

NKP`den milletvekillerine: Nükleer anlaşmayı reddedin

Enerji Günlüğü - Nükleer Karşıtı Platform (NKP), milletvekillerini Japonya ile Sinop'ta Nükleer Santral Kurulmasına İlişkin Anlaşma'yı reddetmeye çağırdı.

NKP'den yapılan duyuruda, Japonya ile nükleer santral kurulumuna ilişkin uluslararası anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarının ilk maddesinin Meclis'te kabul edildiği hatırlatıldı. Sinop'ta nükleer santral kurulumuna karşı çıkan NKP, bu görüşünün gerekçelerini maddeler halinde sıraladı:

NKP SİNOP'TA NÜKLEER SANTRALE NEDEN KARŞI?

1 - ÇEVREYE TELAFİSİ İMKANSIZ ZARAR: Sinop Nükleer Santralı'nın yapılması ile radyasyon riski olan ve bir kaza durumunda, Çernobil'de ve Fukuşima'da olduğu gibi telafisi olanaksız zararlara yol açacak bir santral yapılmak istenmektedir.

2 - ELEKTRİĞİ %78 PAHALI OLACAK: Anlaşmaya göre Sinop Nükleer Santralı'ndan elde edilecek elektrik enerjisinin tamamını devlet 20 yıl boyunca kilovat saati (kWh) yakıt hariç 10.83 sent bedelle almayı kabul etmiş olacaktır. 1 sent de yakıt bedeli eklendiğinde fiyat 11.83 sent olmaktadır. Bugünkü 2.60 TL'lik kur üzerinden bu fiyat 30.7 kuruşla, TETAŞ'ın son yayımladığı 2013 Yılı Faaliyet Raporu'ndaki 17.27 kuruşluk ortalama elektrik alış bedelinden yüzde 78 daha fazladır. Yani bu enerji pahalıdır, yurttaşların faturasının kabarmasına yol açacaktır.

3 - DIŞ AÇIĞIN ARTMASINA YOL AÇACAK: Türkiye bu yasa ile kurulacak 4 bin 480 megavatlık nükleer santrala alım garantisi vereceği yüzde 92 kapasite faktörüyle yılda 8 bin saat çalışsa 20 yılda üreteceği 717 milyar kilovat saat elektrik enerjisine 85 milyar dolar bedel ödeyecektir. Ayrıca kurulacak şirkette yüzde 49 pay sahibi olacak olması nedeniyle 22 milyar dolarlık yatırım tutarının 11 milyar dolarlık kısmında yükün Türkiye Devleti'nde olacağı anlaşılmaktadır. Bu rakamların Türkiye'ye getireceği yük, dış açığın artmasına neden olacaktır. Fiyatı bile dolar kuruna bağlı olan bir enerji üretimiyle ülkemizin arz güvenliğinin sağlanması, elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması ve yurttaşlara ucuz elektrik sunulması mümkün değildir.

4 - NÜKLEER OLMASA DA KAPASİTE FAZLASI OLACAK: TEİAŞ'ın son kapasite projeksiyon raporundaki veriler ve inşa halindeki santrallara ilişkin EPDK verilerine göre, Sinop Nükleer Santralı'nın devreye gireceği yıllarda elektrik ihtiyacı 415 milyar kwh, Türkiye'de üretilecek elektrik enerjisi 513 milyar kwh'dir. Yani nükleer santrallar olmaksızın o yıllarda ihtiyaçtan 100 milyar daha fazla elektrik üretebilme olanağı vardır. Bu anlamda Sinop'ta nükleer santral kurulması gereksizdir.

5 - ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTIRACAK: Sinop Nükleer Santralı'nın yakıtı Fransa ve Japonya'dan gelecektir. Türkiye'de nükleer yakıt tesisi yoktur. Türkiye'deki uranyum kaynakları nükleer santral yakıtı olarak kullanılamaz; işlenmesi gerekir. Türkiye'de böyle bir tesis ve teknoloji de yoktur. Uluslararası imza attığı anlaşmalara göre böyle bir tesisin de yakın zamanda kurulma ihtimali yoktur. Dolayısı ile Sinop Nükleer Santralı elektrik enerjisinde dışa bağımlılığımızı arttıracaktır.

6 - NÜKLER ATIK SORUNUNU ÇÖZMÜŞ ÜLKE YOK: Nükleer santrallarda oluşan atıklar dünyanın başına giderilmesi çok zor olan bir dert açmıştır. Bu sorunu çözmüş olan ülke yoktur. Atıklar arttıkça sorun daha da büyümektedir. Sinop Nükleer Santralı Türkiye'yi de bu sorunlu ülkeler arasına katacaktır.

7 - GÜNEŞ, RÜZGAR VE BİYOKÜTLEYE ENGEL: Sinop Nükleer Santralı'nın yapılması yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi önünde engeldir. Temiz enerjiye engel olmaktadır. Şöyle ki bu santralların yapılması ile oluşacak fazla enerji kapasitesi nükleer santrallara alım garantisi verilmiş olduğundan yenilenebilir kaynakların geliştirilmesine engel olacaktır. Diğer yandan ülke kaynakları yenilenebilir enerjinin teşviki için değil, nükleer enerjinin satın alınmasıyla yurtdışına aktarılarak harcanacaktır.

8 - YARATACAĞI İSTİHDAM DÜŞÜK: Türkiye'de bir kişiye iş sağlamak için gerekli yatırım sektörlere göre değişmekle beraber, 2014 yılı için yapılan çalışmaya göre en yüksek rakam olan 600 bin TL'yi dikkate alalım. Bu durumda 22 milyar dolara mal olacağı tahmin edilen Sinop Nükleer Santralı ile 90 bin kişiye iş olanağı sağlanması gerekir. Halbuki Sinop Nükleer Santralı'nda bir kısmı yabancı uzman olmak üzere en fazla 1000-1200 kişiye iş imkanı sağlanabilir. Yani harcanan yatırım tutarıyla ortalama istihdam yaratma rakamının çok çok altında kalacak bir projedir.

SİNOP'A NÜKLEER, HARAKİRİ YAPMAKTIR

Nükler Karşıtı Platform'un açıklamasında Mersin Akkuyu Nükleer Santrali'nin 26 Nisan 1986 yılında yaşanan Çernobil Faciası'nın menşeini oluşturan Rus teknolojisiyle kurulacağı hatırlatıldı. Türkiye'nin Çernobil'den en çok etkilenen bölgesi konumundaki Karadeniz'de ise Fukuşima Nükleer Felaketi'nin menşei Japonya ile anlaşma yapılarak "nükleer harakiri yapılmak istendiği" ileri sürüldü.

TASARININ GERİ ÇEKİLMESİ İSTENDİ

NKP'nin açıklaması, şu ifadelerle son buluyor: "Nükleer Karşıtı Platform olarak ülkemizin tarihinde kara bir leke olacak bu anlaşmanın Parlamento'dan geçirilmemesi için milletvekillerimizi duyarlı davranmaya, ülkemizin geleceğine sahip çıkmaya çağırıyoruz. AKP, TBMM'den böyle bir yasayı çıkararak Türkiye yurttaşlarına ve gelecek kuşaklara büyük zarar verecek bir projeye imza atmaktadır. Dolayısı ile hiçbir zeminde Türkiye'ye faydası olmayan bu gereksiz proje ile ilgili yasa tasarısının TBMM'den çekilmesini talep ediyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler