1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Noble, Kıbrıs`ta doğalgaz aramaları için yol ayrımında

Noble, Kıbrıs`ta doğalgaz aramaları için yol ayrımında

Enerji Günlüğü - Noble Energy, Kıbrıs açık denizinde bulunan Afrodit doğalgaz sahasında çalışmalarına devam edip etmeyeceğine bir ay içinde karar...

Noble, Kıbrıs`ta doğalgaz aramaları için yol ayrımında

Enerji Günlüğü - Noble Energy, Kıbrıs açık denizinde bulunan Afrodit doğalgaz sahasında çalışmalarına devam edip etmeyeceğine bir ay içinde karar verecek.

The Cyprus Weekly gazetesinin haberine göre, Amerikan enerji şirketi Noble Energy, Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti ile görüşmelerinin son aşamasına geldi. Şirket, Güney Kıbrıs'ın tek yanlı olarak ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgede bulunan Afrodit doğalgaz sahasında 12. bloktaki çalışmalarına 25 yıl süre ile devam edip etmemeye bir ay içinde karar verecek.

Noble Energy sahada üretim yapmaya karar verdiği taktirde, Kıbrıs'ın enerji ihtiyacını karşılamanın yanında Mısır ve Ürdün'e de boru hattı yoluyla doğalgaz ihraç etmeyi planlıyor. Her iki ülkenin enerji bakanları da Kıbrıs'tan doğalgaz almak istediklerini belirtmişlerdi.

Bölgedeki çalışmalar hem düşen petrol ve doğalgaz fiyatları nedeniyle, hem de Kıbrıs barış görüşmelerine ara verilmesi ve bölgede yaşanan gerginlik nedeniyle yeniden gözden geçiriliyor.

Ortalama rezervi 198 milyar metreküp olan Afrodit sahasında İsrailli Delek ve Avner şirketleri yüzde 15'er paya sahipken, Noble Energy % 70 paya sahip. 

Türkiye, Kıbrıslı Rumlar'ın Türkleri dışlayarak bölgede enerji arama ve çıkarma faaliyetlerine tepki gösteriyor. Bu tepkilerden sonuç çıkmayınca Türkiye de KKTC ile Ada ve çevresinde doğalgaz ve petrol arama çalışmaları yürütmeye başlamıştı. 

Önceki ve Sonraki Haberler