1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Normal yakıt yoksa DKA normal yakıt fiyatıyla satılacak

Normal yakıt yoksa DKA normal yakıt fiyatıyla satılacak

Farklılaştırılmış akaryakıt satışı yapılan istasyonda normal akaryakıt bulundurmak zorunlu olacak veya farklılaştırılmış ürün, normal akaryakıt fiyatıyla satılacak. 

Normal yakıt yoksa DKA normal yakıt fiyatıyla satılacak

Enerji Günlüğü - Farklılaştırılmış akaryakıt satışı yapılan istasyonda normal akaryakıt bulundurmak zorunlu olacak veya farklılaştırılmış ürün, normal akaryakıt fiyatıyla satılacak. 

Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre Diğer Kodlu Akaryakıt (DKA) kavramı, Karar kapsamındaki tanımlara ilave edildi. Karardaki çoğu hükümde “Farklılaştırılmış akaryakıt” kavramının yerini alan DKA’nın tanımı ise şöyle ifade edildi: “Kuruma ‘Diğer’ olarak bildirimi yapılan ve fiyat farkı uygulanan akaryakıtı ifade eder”.

STANDART YAKIT BULUNDURMAK ZORUNLU

Değişiklik doğrultusunda “Farklılaştırılmış akaryakıt” başlıklı 6. maddeye 3 yeni fıkra eklendi. Buna göre DKA’nın farklılaştırılmış akaryakıt olması zorunlu olacak ancak her farklılaştırılmış akaryakıt DKA olarak tanımlanamayacak. 

Ayrıca DKA satışı yapılacak olan istasyonda mutlaka DKA olmayan akaryakıtın da satışa hazır bulundurulması gerekecek. DKA satışı yapılan istasyonda DKA olmayan akaryakıt geçici olarak satışa sunulamıyorsa, DKA için öngörülen fiyat farkının uygulanması yasak olacak. 

KARIŞMA HALİNDE NORMAL AKARYAKIT FİYATI UYGULANACAK

Öte yandan DKA’daki katkı maddesi ve katkılama oranı, EPDK’ya başvuru aşamasında sunulan rapordaki ile aynın olmak zorunda olacak. 

Aynı türden farklı ticari isimlerdeki akaryakıtların karışması durumunda bu akaryakıt DKA olmayan ürünün fiyatıyla satılabilecek. 

Dağıtıcılar, Karar hükümleri doğrultusunda bayilerini etkin bir şekilde takip edecekler. 

EURODIESEL VE BENZER İSİMLER YASAK 

Bu arada Karara eklenen bir maddeyle farklılaştırılmış olsun veya olmasın, akaryakıtların ticari isimlendirmelerinde veya tüketiciye sunumunda euro diesel, eurodiesel, eurodizel, Euro dizel vb ibarelere yer verilemeyecek. 

Karar değişikliği paralelinde Farklılaştırılmış Ürün Bilgilendirme Metni başlıklı Ek-2 ve Farklılaştırılmış Akaryakıt Bilgi Formu başlıklı Ek-1 de güncellendi.

Önceki ve Sonraki Haberler