1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Norveç Avrupa’nın ilk endüstriyel yenilenebilir yakıt tesisini kuruyor

Norveç Avrupa’nın ilk endüstriyel yenilenebilir yakıt tesisini kuruyor

Norveç merkezli uluslararası bir Konsorsiyum şirketi Avrupa’nın ilk ticari hidrojen bazlı yenilenebilir havacılık yakıtı tesisini kuracak. 

Norveç Avrupa’nın ilk endüstriyel yenilenebilir yakıt tesisini kuruyor

Enerji Günlüğü - Norveç merkezli uluslararası bir Konsorsiyum şirketi Avrupa’nın ilk ticari hidrojen bazlı yenilenebilir havacılık yakıtı tesisini kuracak. 

Norveç bol rüzgar ve hidro elektriğini yenilenebilir yakıt üretiminde kullanmak üzere önemli bir projeye başlıyor. Alman Sunfire GmbH, Zürih merkezli karbon yakalama uzmanı Climeworks AG, mühendislik, satın alma ve inşaat (EPC) şirketi Paul Wurth SA ve yeşil yatırımcı Valinor ile Norveç'in en büyük özel rüzgar enerjisi geliştiricisi Norsk Vind şirketlerinin oluşturduğu Norsk e-Fuel AS Konsorsiyumu, Norveç’in Porsgrunn şehrinde Heroya Endüstri Parkı’nda Avrupa’nın ilk ticari hidrojen bazlı yenilenebilir havacılık yakıtı tesisini kurma planlarını açıkladı. 

Norsk e-Fuel AS Konsorsiyumu, Sunfire ve Climeworks şirketlerinin ‘power-to-liquid’ (elektriği sıvıya dönüştürme) teknolojilerini kullanacak. Bu teknolojiler, tek aşamalı ko-elektroliz işlemiyle havadan ve CO2 kaynaklarından yakalanan yakalanan yenilenebilir elektrik, su ve CO2'yi sentez gaza dönüştürecek. Bu sentez gazı da işlenerek ve rafine edilerek yenilenebilir yakıt üretiminde kullanılacak. 

2013 yılında ticari faaliyetlerine başlaması planlanan tesis yılda 10  milyon litre yenilenebilir yakıt üretim kapasitesine sahip olacak. Üretim kapasitesinin 2026 yılına kadar yılda 100 milyon litreye çıkarılması hedefleniyor. 

Şu anda ağırlıklı olarak fosil yakıtlara dayalı olan Avrupa ulaşım sektöründe özellikle hava ulaşımında elektrifikasyonun zor olduğu bir alanda bu proje çevreye zarar vermeyen bir ulaşım için oldukça radikal bir değişiklik vaadediyor. Kullanımı sırasında CO2 salımı gerçekleştirmediği için temiz ve düşük karbonlu enerjiye geçişte önemli bir konumda yer alan hidrojen yakıt hücreli ulaşım araçları, düşük karbonlu ulaşım sistemine geçişte oldukça önemli bir role sahip.

 

Önceki ve Sonraki Haberler