1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Norveç petrol ve gaz aramalarını arttırıyor

Norveç petrol ve gaz aramalarını arttırıyor

Norveç, Kuzey Kutbu da dahil olmak üzere petrol ve doğalgaz sondajlarını artırıyor. Ülke yönetimi, 24 enerji şirketine 62 denizüstü (offshore) petrol ve gaz arama ruhsatı verdi. 

Norveç petrol ve gaz aramalarını arttırıyor

Enerji Günlüğü - Norveç, aralarında devlet kontrolündeki Equinor'un da bulunduğu 24 enerji şirketine 62 denizüstü (offshore) petrol ve gaz arama ruhsatı hissesi vererek, ülkenin önümüzdeki on yıllar boyunca arama yapmak istediği arazi miktarını artırdı. Norveç 2023 yılında 25 şirkete 47 petrol ve gaz arama lisansı vermişti. 

Ülkenin enerji bakanı yaptığı açıklamada, verilen lisansların Arktik Barents Denizi ve Norveç Denizi'ndeki sondaj izinlerini içerdiğini söyledi.

BARENTS DENİZİ’NE AKER BP GERİ DÖNDÜ

Kıta Avrupası'nın Kuzey ucunun açıklarında geniş bir okyanus olan Barents Denizi'ndeki lisanslar, enerji şirketlerinin uzak ve çevresel açıdan zorlu bu bölgeye daha fazla ilgi göstermesiyle, bir yıl önce sadece iki adet iken yeni turda sekize yükseldi. 

Şirketlerin başvuruları üzerine verilen ödüller, Aker BP'nin yıllar önce çok sayıda kuru kuyu açtıktan sonra terk ettiği Barents Denizi'ne geri dönüşü anlamına geliyor.

NORVEÇ AVRUPA’YA GAZ TEDARİKİNDE RUSYA’NIN YERİNİ ALDI

Moskova'nın Ukrayna'yı işgal etmesi ardından Norveç, 2022'de Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olarak Rusya'yı geride bıraktı. İskandinav ülkesi aynı zamanda Avrupa Birliği tarafından yasaklanan bazı Rus petrol ürünlerinin de yerini aldı.

YENİ SAHALAR GELİŞTİRİLMEZSE 2030’DA KESKİN DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Norveç'in petrol ve doğal gaz üretimi geçen yıl günde yaklaşık 4 milyon varil petrol eşdeğerine ulaştı. Bunun yarısı petrol, yarısı da doğal gaz üretimi oldu. Yeni kaynaklar bulunup geliştirilmediği sürece üretimin önümüzdeki yıllarda bu seviyede kalması, 2030'larda ise keskin bir düşüş yaşanması bekleniyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler