1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Norveç yurtiçi elektrikli uçuşlara hazırlanıyor

Norveç yurtiçi elektrikli uçuşlara hazırlanıyor

Norveç, 2040 yılına kadar tüm yurtiçi uçuşlarını tamamen elektrikli uçaklarla gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Norveç yurtiçi elektrikli uçuşlara hazırlanıyor

Enerji Günlüğü - Norveç, 2040 yılına kadar tüm yurtiçi uçuşlarını tamamen elektrikli uçaklarla gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Norveç kamu havacılık şirketi Avinor ve Norveç Sivil Havacılık Otoritesi’nin bu ay yayınladıkları raporda, iklim krizi ile mücadele kapsamında karbon salımını azaltmak hedefiyle  2040 yılında bütün iç hatlar uçuşlarının tam elektrikli uçaklarla yapılması öngörülüyor. Bu hedefin gerçekleşmesi halinde sera gazı emisyonlarının 2020 yılına göre yüzde 80 oranında azalacağı kaydediliyor.

Bu da on yıl içinde ülkede tamamen elektrikli uçakların görüleceği anlamına geliyor. Nitekim raporda 2030 yılında ilk tam elektrikli uçuşun gerçekleştirilmesinin hedeflendiği kaydediliyor.

Ülkenin kuzeyinde, merkezi bir havaalanı olan Alta'ya 350 km mesafe içinde 16 havaalanı bulunduğu ve mesafelerin karayolu ile katedilmesinin on saati bulduğu ancak uçakla sadece 90 dakika sürdüğü kaydediliyor.

Raporda en fazla 19 koltuklu uçakların kullanılabileceği kaydediliyor. Bundan daha büyük uçaklarda şu ana kadar ancak hibrit çözümler üretilebilmiş durumda. İsrail merkezli elektrikli havacılık girişimi Eviation’ın 9 koltuklu Alice gibi denemeleri bulunuyor. Ancak günümüzde kullanılan ticari yolcu uçaklarıyla aynı boyutta bir tam elektrikli uçak geliştirilebilmiş değil.

Önceki ve Sonraki Haberler