1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Norveçli DNO, Kuzey Irak'ta petrol üretimini yeniden başlattı

Norveçli DNO, Kuzey Irak'ta petrol üretimini yeniden başlattı

Kuzey Irak'taki Tawke petrol sahasında, ana ihracat boru hattı kapalı olmasına rağmen kısmen yeniden üretime başlayan Norveçli DNO, günde 40 bin varil petrol üretiyor.

Norveçli DNO, Kuzey Irak'ta petrol üretimini yeniden başlattı

Enerji Günlüğü - Norveç petrol ve gaz operatörü DNO ASA, Irak-Türkiye Boru Hattının kapanmasıyla dört aydır çalışmaların durduğu Kuzey Irak'taki Tawke sahasında petrol üretimine yeniden başladı.

Norveç merkezli DNO ASA, Kuzey Irak'taki Tawke sahasında petrol üretimini kısmen yeniden başlattığını bildirdi. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile birlikte işletilen saha, Kuzey Irak'tan boru hattı yolu ile ihracatın henüz yeniden başlamamasına rağmen üretime geçti.  Orta Doğu ve Kuzey Denizi'ne odaklanan DNO açıklamasında üretim çalışmalarının geçen ay başladığını ve günlük ortalama üretimin 40 bin varil olduğunu belirtti. Aynı ruhsata sahip yakındaki Peshkabir sahasının ise kapalı olduğunu kaydetti. 

Tawke üretiminin yarısı Kürdistan Bölgesel Hükümeti'ne teslim ediliyor ve geri kalanı karayolu tankeri ile DNO tarafından ortaklığı adına (Genel Energy) yerel ticaret şirketlerine satılıyor. Ödemeler de artık nakit olarak doğrudan DNO'ya yapılıyor.

KERKÜK-CEYHAN BORU HATTI KAPALI

Türkiye ile Irak merkezi hükümeti arasındaki anlaşmazlık nedeniyle, Kuzey Irak petrolünün Türkiye'nin Ceyhan limanına taşıyan boru hattı kullanılamıyor. Uluslararası Tahkim Mahkemesi'nin Kürt ham petrol ihracatı konusunda Ankara'ya karşı uzun süredir devam eden davada Irak Merkezi Hükümeti lehine karar verdiği ve Türkiye'nin Irak'a 1,4 milyar dolar ödemeye mahkum edildiği kaydedilmişti. Uluslararası tahkim kararının ardından Kerkük-Ceyhan ham petrol boru hattında akış durdu. Tekrar başlatılması için Irak Merkezi Hükümeti ve IKBY'nin anlaşması gerekiyor. Boru hattı, günde 400 bin varil ham petrol taşıyordu.

Önceki ve Sonraki Haberler