1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Norveçli Equinor, Azerbaycan hisselerini satıyor

Norveçli Equinor, Azerbaycan hisselerini satıyor

Equinor, petrol hisselerini satarak Azerbaycan’dan çıkıyor. Şirketin tüm hisselerini Azerbaycan devlet şirketi SOCAR satın alacak.

Norveçli Equinor, Azerbaycan hisselerini satıyor

Enerji Günlüğü - Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR, Norveçli Equinor’ın Azeri-Çırak-Güneşli petrol sahası, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı ve Karabağ petrol sahası geliştirme projesinde de yüzde 50 hissesi olmak üzere Azerbaycan'daki varlıklarını satın aldı.

Azerbaycan kamu enerji şirketi SOCAR, Norveçli doğal gaz devi Equinor’ın Azeri-Çırak-Güneşli petrol sahası ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattındaki hisseler de dahil olmak üzere Azerbaycan'daki varlıklarını satın alma konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı. Açıklamada satın alma ile ilgili herhangi bir fiyat bilgisi paylaşılmadı.

Equinor'un Azeri-Çırak-Güneşli petrol sahasında yüzde 7,27 ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattında yüzde 8,7 hissesi bulunuyor. Equinor'un ayrıca Hazar havzasındaki Karabağ petrol sahası geliştirme projesinde de yüzde 50 hissesi bulunuyor. 

SOCAR halihazırda ACG'de %25,0, Azerbaycan BTC Limited aracılığıyla BTC'de %25,0 ve Karabağ'da %50 hisseye sahip.

İngiltere merkezli enerji şirketi bp'nin işlettiği Azeri-Çırak-Güneşli, Hazar havzasının Azerbaycan tarafındaki en büyük petrol sahası. Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı, ham petrolün Türkiye'nin Akdeniz kıyılarına aktarılmasında kullanılıyor.

“SATIŞ ULUSLARARASI PORTFÖYÜMÜZE ODAKLANMA STRATEJİMİZE UYGUN”

Equinor'un uluslararası operasyonlardan sorumlu yetkilisi Philippe Mathieu, "Equinor, uluslararası petrol ve doğalgaz birimlerini yeniden şekillendirme sürecinde ve Azerbaycan'daki varlıklarımızın satışı uluslararası portföyümüze odaklanma stratejimize uygun” açıklamasını yaptı. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler