1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Norveçli Equinor üçüncü çeyrekte rekor kar elde etti

Norveçli Equinor üçüncü çeyrekte rekor kar elde etti

Norveçli enerji şirketi Equinor’un Avrupa’ya doğal gaz satışlarını yılın üçüncü çeyreğinde %8 arttırdı. Böylece Equinor, Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olarak Gazprom'u geride bıraktı.

Norveçli Equinor üçüncü çeyrekte rekor kar elde etti

Enerji Günlüğü - Equinor, rekor bir üçüncü çeyrek karı elde etti. Şirket bu dönemde 6,72 milyar dolar net kar elde etti. 

Norveç merkezli petrol ve doğal gaz şirketi Equinor, Kuzey Norveç'teki Hammerfest LNG tesisinde yeniden üretime başlamasıyla artan üretim ve enerji krizinin etkisiyle artan enerji fiyatlarının etkisiyle 2022 yılı üçüncü çeyreğinde rekor kar elde etti. Şirket tarafından yayınlanan üç aylık mali rapora göre Şirket, bu dönemde tüm zamanların en yüksek düzeyi olan 24,3 milyar dolar büyüklüğünde düzeltilmiş vergi öncesi kâr bildirdi. Çoğunluk hisseleri Norveç devletine ait olan şirketin geçen yılın aynı döneminde 2,78 milyar dolar olan düzeltilmiş vergi sonrası kazancı ise 2022'nin 3. çeyreğinde 6,72 milyar dolara yükseldi. 

Şirketin bu dönemde net geliri ise 2021'in üçüncü çeyreğindeki 1,41 milyar dolardan 9,37 milyar dolara yükseldi. Net işletme geliri de bir önceki yıl 9.57 milyar dolardan 26.1 milyar dolara çıktı.

Hammerfest LNG, 2020'de çıkan bir yangının ardından Haziran ayında üretime yeniden başladı. Tesisisin yeniden faaliyete geçmesiyle Martin Linge gaz sahasından daha yüksek gaz üretimi ve Gina Krog sahasından daha yüksek gaz ihracatı gerçekleşti.

AVRUPA’YA GAZ İHRACATINDA GAZPROM’U GEÇTİ

Equinor bu dönemde Avrupa’ya doğal gaz satışlarını arttırdı. Şirket, 2022 yılı Temmuz-Eylül döneminde Avrupa'ya gaz satışlarını geçen yılın aynı dönemine kıyasla %8 arttırdı. 

Şirket tarafından yayınlanan üç aylık mali rapora göre, şirketin Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere'ye bu dönemde gerçekleştirdiği toplam gaz satışları, bir yıl önce 13,1 milyar m3 iken 14,2 milyar m3 seviyesine ulaştı. Böylece yaptırımlar nedeniyle Avrupa’ya gaz ihracatı azalan Rus kamu enerji şirketi Gazprom’u geride bıraktı.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ %3 AZALDI

Ayrıca, Equinor'un yenilenebilir enerji üretimi bu dönemde, daha düşük rüzgâr kaynaklı üretim ve daha yüksek bakım faaliyetleri nedeniyle yıllık %3 düşüşle 294 GWh olarak gerçekleşti. 

 

Önceki ve Sonraki Haberler