1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Norveç’te araç satışlarının yarıdan fazlası elektrikli

Norveç’te araç satışlarının yarıdan fazlası elektrikli

Enerji Günlüğü - Norveç’te geçen yıl satılan motorlu araçların yarıdan fazlasını elektrikli ve melez (hibrit) motorlu otomobiller oluşturdu. 2025...

Norveç’te araç satışlarının yarıdan fazlası elektrikli

Enerji Günlüğü - Norveç’te geçen yıl satılan motorlu araçların yarıdan fazlasını elektrikli ve melez (hibrit) motorlu otomobiller oluşturdu. 

2025 yılından itibaren bu ülkede fosil yakıtla çalışan otomobil satışını yasaklayan İskandinav ülkesi Norveç’te 2017 yılında çevre dostu otomobillerin toplam satışlar içindeki payı yüzde 52’ye dayandı. Toplam satışlar içinde elektrikli otomobillerle, yakıt hücreli olduğu için emisyonsuz motorlu araçlar sınıfına giren otomobillerin payı yüzde 20,9, elektriklinin yanı sıra akaryakıt motoru da olan melez motorlu otomobillerin payı ise yüzde 31,3 oldu. Böylece Norveç’te emisyonsuz ve düşük emisyonlu otoların motorlu araç satışlarındaki payı bir yılda en az yüzde 10 oranında artmış oldu.

HİDRO ELEKTRİK SAYESİNDE EV'LERE BOL TEŞVİK

Elektrik üretiminin hemen tamamını hidrolik santrallerden elde eden Norveç petrol satışlarından elde ettiği gelir sayesinde çevre dostu otomobil alanlara bonkör davranabiliyor. 5 milyon 300 bin nüfuslu Norveç’te, çevre dostu otomobil alanlara yüksek teşvik veriliyor ve hemen hiç vergi alınmıyor. Elektrikli otomobili olanlar otoyol, feribot ve otopark ücreti ödemedikleri gibi otobüslere tahsis edilen tercihli yolları da kullanabiliyorlar. Norveç’te satılan çevre dostu otomobillerin başında VWGolf, BMWi3, Toyota RAV4 ve Tesla’nın sadece elektrik motoruyla çalışan X modeli geliyor.

 
Önceki ve Sonraki Haberler