1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Norveç`te yeni petrol ve gaz keşfi

Norveç`te yeni petrol ve gaz keşfi

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın Rusya'dan sonra en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Norveç'in kıta sahanlığında yapılan sondaj çalışmalarında...

Norveç`te yeni petrol ve gaz keşfi

Enerji Günlüğü - Avrupa'nın Rusya'dan sonra en büyük doğalgaz tedarikçisi konumundaki Norveç'in kıta sahanlığında yapılan sondaj çalışmalarında bazı yeni hidrokarbon bulgularına ulaşıldı. Hidrokarbon bulunması o bölgede petrol ve doğalgaz yataklarının olduğuna işaret ediyor.
Norveç Petrol Müdürlüğü'nden (NPD) yapılan açıklamada, elde edilen bulgulara göre bölgede büyük bir enerji kaynağı olma olasılığının yüksek olduğu belirtildi. NPD Genel Müdürü Bente Nyland, "Sonuçlar Norveç adına son derece memnuniyet verici. Büyük bir kayak keşfi konusunda ümitliyim, sağlam bulgular var. Bu kapsamda gelecek 5 yıl içinde açık denizlerde yoğun bir arama-tarama faaliyetinin gerçekleşmesi bekleniyor" dedi.
Tahmin edildiği gibi zengin bir doğalgaz veya petrol kaynağının bulunması özellikle Ortadoğu kaynaklı arz sorunlarının yaşandığı dönemlerde Avrupa'ya nefes aldıracak. Sondajlar sonunda doğalgaza ulaşılması ise ülkenin Rusya ile rekabetini artıracak. Bu durumun da son kullanıcı doğalgaz fiyatlarına indirim olarak yansıması bekleniyor.

SATIŞTA REKOR SEVİYE
Norveç'in doğalgaz satışları son yıllarda rekor seviyeye ulaştı. Buna karşılık petrol üretiminde beklenin altıdan bir üretim gerçekleşti. Keşfedilen ve keşfedilmeyen kaynaklarla birlikte Norveç'teki enerji (petrol benzeri) rezervi tahmini değeri yaklaşık yüzde 4 artışla 480 milyar kübik feet'e çıktı.

PETROLDE İLK 5'TE
Norveç, dünyanın 5. büyük petrol ve 2. büyük doğalgaz ihracatçısıdır. Avrupa'ya en fazla doğalgaz sağlayan ikinci ülke konumunda. Günde 2 milyon varil ham petrol ile yılda yaklaşık 100 milyar standart metreküp doğalgaz üretiyor. İhracatının yarıya yakın bölümü ham petrol ve doğalgazdan sağlanıyor.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler