1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Norveç'ten Avrupa'ya ucuz hidrojen

Norveç'ten Avrupa'ya ucuz hidrojen

Teksas merkezli Provaris Energy ve Norwegian Hydrogen, 2027'den sonra Norveç'ten Avrupa'ya yeşil hidrojenin düşük maliyetli naklini hedefleyen bir rapor yayınladı

Norveç'ten Avrupa'ya ucuz hidrojen

Provaris Energy ve Norwegian Hydrogen, 2027'den sonra Norveç'ten Avrupa'ya yeşil hidrojenin düşük maliyetli naklini hedefleyen bir fizibilite raporunu açıkladı

Rapora göre bu iki firmanın İşbirliği, İskandinavya'dan Avrupa'nın kilit limanlarına büyük ölçekli hidrojen üretimini ve ihracatını hızlandıracak. Norveç'ten Avrupa'ya yıllık 50 bin tona kadar yeşil hidrojen sağlayacak bir üretim tesisinin geliştirilmesi planlanan bu projede kg başına 1,00-1,50 Euro / kg gibi rekabetçi bir maliyeti olacağı hesaplanıyor.

Söz konusu fizibilite çalışması hidrojen sıkıştırmanın üretim, depolama ve taşıma için oldukça esnek bir çözüm yolu olduğunu savunuyor. Sunuma göre mevcut gaz depolama ve boru hatlarının yeniden tasarlanması sonucu oluşan verimli bir şebeke sistemi, Hollanda ve Almanya'daki limanlar için avantajlı  operasyonlara izin verebilecek.

Bununla birlikte, yeşil hidrojenin yaygın olarak benimsenmesine yönelik bazı engeller bulunuyor. Birincisi, bu teknoloji hala gelişme aşamasında ve hidrojenin üretimini, depolanmasını ve nakliyesini destekleyecek altyapı eksikliği var. İkincisi, hidrojen üretimi şu anda pahalı ve maliyet azaltma araştırma ve geliştirmeye önemli yatırımlar gerektiriyor. Üçüncü nokta ise yeşil hidrojen üretimi, büyük miktarda yenilenebilir enerji gerektiriyor ve bu da yenilenebilir enerjiye sahip bölgelerden yapılan ithalata bağımlı.

Bu zorluklara rağmen, yeşil hidrojen, temiz, güvenilir ve verimli bir enerji kaynağı olma potansiyeline sahip ve çelik ve çimento üretimi gibi ağır sanayilerde ve taşımacılıkta kullanılması, karbon emisyonunun önemli ölçüde azaltılmasına yol açabilir.

Bu iki firmanın işbirliği yeşil hidrojenin Norveç'ten Avrupa'ya düşük maliyetli naklini sağlayabilir. Böyle büyük ölçekli bir hidrojen üretimi için ise, nakliye sisteminin geliştirilmesi ve ar-ge ye önemli yatırımlar yapılması gerekiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler