1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Novak: 2019 ortasından itibaren petrol piyasası dengelenecek

Novak: 2019 ortasından itibaren petrol piyasası dengelenecek

Enerji Günlüğü - Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, petrol piyasasının gelecek yıl ciddi arz fazlası ile karşı karşıya kalacağına inanmadığını...

Novak: 2019 ortasından itibaren petrol piyasası dengelenecek

Enerji Günlüğü - Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, petrol piyasasının gelecek yıl ciddi arz fazlası ile karşı karşıya kalacağına inanmadığını ve 2019 ortasından itibaren piyasanın dengeleneceğini açıkladı.

Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, Suudi Arabistan'ın aksine petrol piyasasının gelecek yıl cidi arz fazlası ile karşı karşıya kalacağına inanmadıklarını söyledi. Novak gazetecilere yaptığı açıklamada, "Petrol piyasası önümüzdeki birkaç ay mevsimsel etkilerden kaynaklı olarak bir arz fazlası ile karşı karşıya kalabilir. Ancak 2019 ortasından itibaren piyasa dengeye gelecektir ve talep arzı aşabilir" diye konuştu. 

OPEC’İN ÜRETİM KISMASI GEREKEBİLİR

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el Falih ise, piyasanın gelecek yıl arz fazlasına dönmesini önlemek için OPEC'in üretimi kısmasının gerekebileceğini söyledi. Falih, gelecek ay Viyana'da yapılacak OPEC toplantısında petrol piyasasında dengenin sağlanması yönünde bir konsensüs sağlanacağını umduğunu ifade ederken, "Üretim kısıntısı konusunda müzakerelere henüz başlamadık. 2019'da piyasaya minimum seviyede müdahale etmek istiyoruz" diye konuştu.

OPEC ÜRETİM KISINTISINI DESTEKLİYOR

Öte yandan OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin taraf oldukları global arz kısıntısı anlaşmasının izlenmesi için oluşturulan Komite'nin Pazar günü Abu Dhabi'de yaptığı toplantının ardından konuşan Umman Petrol Bakanı Muhammed bin Hamad el-Rumhi, OPEC ve müttefiki petrol üreticisi ülkelerin çoğunluğunun global ham petrol arzının kısılmasını desteklediklerini söyledi.

el-Rumhi, "Çoğumuz bir üretim kısıntısına ihtiyaç olduğu fikrini paylaşıyoruz. Ancak şu anda bir rakam ortaya koymanın adil olmayacağını düşünüyorum" dedi. Arz kısıntısı yönünde alınacak bir kararın Rusya tarafından onaylanması gerektiğine işaret eden el-Rumhi, "Bir konsensüse ihtiyaç var" dedi. 

Konuya yakın kaynaklara göre Suudi Arabistan, OPEC ve müttefikleri ile petrol arzının 1 milyon varil/güne varan miktarda kısması önerisini tartışıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler