1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Novak: Rusya’da yeterli yakıt var

Novak: Rusya’da yeterli yakıt var

Rusya başbakan yardımcısı Alexander Novak, yurt içi yakıt piyasasında durumun istikrarlı olduğunu belirterek, yurt içinde yeterli yakıtın bulunduğunu söyledi. 

Novak: Rusya’da yeterli yakıt var

Enerji Günlüğü - Rusya başbakan yardımcısı Alexander Novak, akaryakıt piyasasına ilişkin olarak bir toplantı düzenledi. Yurt içi yakıt piyasasında durumun istikrarlı olduğunu belirten Novak, yurt içinde yeterli yakıtın bulunduğunu söyledi. 

Orta Doğu’da yaşanan gerilimlerin petrol piyasası ve fiyatlarını etkilediğine dikkat çeken Novak, Rusya’nın OPEC+ taahhütlerini tam olarak uyguladığını kaydetti. Novak, Rusya’nın OPEC+ petrol üretim kotasının Haziran ayında 9 milyon varil/günde kalacağını belirtti.  

RUSYA’NIN PETROL İŞLEME KAPASİTESİ DÜŞTÜ

Hafta sonu Rusya'da bazıları sınırlarının derinliklerinde olmak üzere çok sayıda petrol işleme tesisi insansız hava araçlarıyla vuruldu. Ukrayna'nın işgalinden önce Rus petrolünün önemli bir tüccarı olan Gunvor Group Ltd. CEO'su Torbjörn Törnqvist, Rusya'nın günlük petrol işleme kapasitesinin yaklaşık 600.000 varilinin Ukrayna'nın insansız hava aracı saldırıları nedeniyle devre dışı kaldığını tahmin etti.

JPMorgan Chase & Co. ise Ukrayna saldırılarının Rus petrol rafinaj kapasitesinin günde yaklaşık 900.000 varilini devre dışı bıraktığını tahmin etti.

RUSYA LİMANLARDAN DİZEL İHRACATINI DÜŞÜRECEK

Öte yandan Rusya, limanlardan günlük dizel ihracatını son beş ayın en düşük seviyesine indirmeyi planlıyor. Bloomberg verilerine göre, ülkenin Karadeniz ve Baltık Denizi'ndeki üç büyük limanından yapılan dizel yüklemeleri, Belarus'tan gelen bazı hacimler de dahil olmak üzere, bu ay yaklaşık 2,29 milyon tona düşecek. İstihbarat firması Kpler'in verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre bu rakam, Mart ayında aynı limanlardan yapılan yaklaşık 724.000 varil günlük ihracata kıyasla %21'lik bir düşüşle günde 569.000 varilin biraz üzerine denk geliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler