1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Novartis, Türkiye fabrikalarında karbon ayak izini azaltıyor

Novartis, Türkiye fabrikalarında karbon ayak izini azaltıyor

Novartis Grup Türkiye, Kurtköy ve Gebze'deki üretim tesislerinde enerji verimliliği ve yenilebilir enerji çalışmalarıyla 2025’e kadar her iki fabrikada karbon ayak izini yaklaşık yüzde 24 azaltmayı hedefliyor. 

Novartis, Türkiye fabrikalarında karbon ayak izini azaltıyor

Enerji Günlüğü - Novartis Grup Türkiye, global hedeflerle paralel yürüttüğü yenilenebilir enerji projeleriyle enerji verimliliğini artırırken karbon ayak izini azaltıyor.  Şirket, Kurtköy ve Gebze'deki üretim tesislerinde enerji verimliliği ve yenilebilir enerji çalışmalarıyla 2025’e kadar her iki fabrikada karbon ayak izini yaklaşık yüzde 24 azaltmayı hedefliyor. Novartis, ‘Solar Panel Elektrik Üretim Projesi’ kapsamında kurduğu güneş panelleriyle Kurtköy üretim tesisinde yıllık minimum 2 milyon 222 bin 540 kWh, Gebze üretim tesisindeyse yıllık minimum 901 bin 190 kWh elektrik üretimi yapacak.

Kurtköy’de hedef karbon salımında yüzde 24 düşüş  

Enerji verimliliği ve yönetiminin uzun soluklu bir süreç olduğunu ifade eden Novartis Teknik Operasyonlar Kurtköy Fabrika Direktörü Filiz Gündoğmuş, “Novartis olarak fabrikalarımızda yenilenebilir enerji üretimi sağlamak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu alanda hayata geçirdiğimiz projelerle çevreye duyarlı ve enerjisini üreten bir kurum olmanın gururunu yaşıyoruz. 2025’e kadar enerji tüketimimizi %17, su tüketimimizi %38 ve karbon ayak izimizi %24 azaltmayı hedefliyoruz” dedi.

Gebze’de 950 ton azalacak

Yenilenebilir enerji çalışmalarının önemine değinen Novartis Teknik Operasyonlar Gebze Fabrika Direktörü Nurettin Ekizoğlu da, “Fabrikalarımızda üretim aralıksız devam ediyor. 2025 yılına kadar hedefimiz elektrikte %19, doğalgazda %27, suda %33 daha az tüketimle karbon ayak izimizi %21 düzeyinde azaltmak. ‘Baca Gazı Geri Kazanım Projesi’ kapsamında çalışmalarımızı sürdürerek flaş buhar ve baca gazındaki artık ısıyı geri kazanacağız. ‘Isı Pompası Projesi’ ile fabrikamızın doğalgaz tüketimini 505.000 m3 ve karbon ayak izimizi 950 ton azaltacağız” diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler