1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Novas Enerji Tokat’ta evsel atıklar için mekanik ayırma tesisi kuracak

Novas Enerji Tokat’ta evsel atıklar için mekanik ayırma tesisi kuracak

Novas Enerji tarafından Tokat’ın Erbaa ilçesinde bulunan katı atık bertaraf tesisi alanında kurulacak olan tesiste evsel katı atıklar ayrıştırıp geri dönüştürülecek.

Novas Enerji Tokat’ta evsel atıklar için mekanik ayırma tesisi kuracak

Enerji Günlüğü - Novas Enerji tarafından Tokat’ın Erbaa ilçesinde bulunan katı atık bertaraf tesisi alanında kurulacak olan tesiste evsel katı atıklar ayrıştırıp geri dönüştürülecek.

Tokat İli, Erbaa İlçesi, Evyaba Mahallesi, Karatepe Mevkii’ndeki Yeşilırmak Belediyeleri Katı Atık Yönetim Birliği’ ne ait Erbaa Katı Atık Bertaraf Tesisi alanında Novas Enerji Elektrik Üretim A.Ş tarafından “Erbaa Ön İşlem Tesisleri (Mekanik Ayırma Tesisi ve Kompost Tesisi)” kurulması planlanıyor. 

6,3 milyon lira değerindeki proje kapsamında kurulacak “Mekanik Ayırma Tesisi ve Kompost Tesisi” ile Erbaa Katı Atık Bertaraf Tesisi entegre çalışacak. Erbaa Katı Atık Bertaraf Tesisi’ nde Yeşilırmak Belediyeleri Katı Atık Yönetim Birliği’ ne üye Erbaa, Reşadiye, Taşova, Başçiftlik, Karakaya, Tanoba, Gökal, Serenli, Gürçeşme, Yazıcık, Niksar olmak üzere toplam 11 belediyenin sınırları içerisinde üretilen evsel katı atık, evsel nitelikli endüstriyel katı atıkların düzenli depolama suretiyle bertarfı sağlanıyor. Yeşilırmak Belediyeleri Katı Atık Yönetim Birliği ve NOVAS Enerji Elektrik Üretim A.Ş. düzenli depolama sahası içerisinde elektrik enerjisi üretim tesisleri, ön işlem tesislerinin kurulması ve işletilmesine ilişkin olarak sözleşme imzaladılar. 

Tesise gelen evsel katı atıklar Mekanik Ayırma Tesisi’ nde cinslerine göre ayrıldıktan sonra bakiye atıklar ile biyobozunur atıkların bir kısmı Düzenli Depolama Alanına, biyobozunur atıkların bir kısmı Kompost Tesisi’ ne yönlendirilecek; geri kazanımı mümkün olan atıklar türlerine göre ayrıştırılacak ve lisanlı firmalara gönderilerek ekonomiye kazandırılacak.

YENİ KURULACAK TESİSLERİN KAPASİTESİ

Kurulacak olan Mekanik Ayırma Tesisi’nin kapasitesi 2049 yılındaki nüfusa göre oluşacak toplam atık üretim miktarı dikkate alınarak 414 ton/gün olarak belirlendi. Kompost Tesisi’ nin kapasitesi ise 175 ton/gün olarak planlandı.

SAHADA 1,2 MW’LIK TESİSTEN ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Düzenli Depolama Tesisi’ nden toplanan metan gazının kullanıldığı ve mevcut durumda NOVAS Enerji Elektrik Üretim A.Ş. tarafından işletilen 1,2 MW kapasiteli Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi’ nde üretilen elektrik enerjisinin tamamı satılarak ekonomik kazanç elde ediliyor. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler