1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Novatek Yamal LNG için 12 milyar dolar arıyor

Novatek Yamal LNG için 12 milyar dolar arıyor

Rus doğalgaz devi Novatek (MCX:NVTK), Rusya’nın Kuzey Buz Denizi’ne açılan Yamal Yarımadası’nda kuracağı Yamal LNG Projesi’ne ek finansman arıyor.

Novatek Yamal LNG için 12 milyar dolar arıyor

Enerji Günlüğü - Rus doğalgaz devi Novatek (MCX:NVTK), Rusya’nın Kuzey Buz Denizi’ne açılan Yamal Yarımadası’nda kuracağı Yamal LNG Projesi’ne 12 milyar dolarlık ek finansman arıyor. 

En büyük Rus özel sektör doğalgaz şirkeit Novatek’in CEO'su Leonid Mikhelson, Rus Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, şimdiye kadar sağlanan yatırımlarla birlikte Yamal LNG için toplam 19 milyar dolar gerektiğini söyledi. Mikhelson, finansmanın yakın gelecekte sağlanacağını belirtirken, herhangi bir

zaman aralığı belirtmedi. 

Yamal LNG şimdiye kadar Denizbank'ın da sahibi olduğu Sberbank ve Gazprombank'tan 4 milyar dolarlık kredi kullanırken, Ulusal Servet Fonu (NWF) projeye 2.24 milyar dolarlık kredi sağladı. Çin bankalarının da projeye 12 milyar dolarlık destek sağlaması bekleniyor.

Proje çerçevesinde yıllık kapasitesi 16.5 milyon ton olan LNG terminali yapılacak. Proje için gereken gaz Yuzhno-Tambeiskoye gaz sahasından sağlanacak.

Yamal LNG projesinde yüzde 50.1'le kontrol hissesi Novatek'e ait olurken, diğer hissedarlar yüzde 20 ile Fransız Total ve Çinli devlet enerji şirketi CNPC ve İpek Yolu Fonu yüzde 9.9 paya sahip durumda. 

Rus enerji şirketleri, bu ülkeye uygulanmakta olan ABD yaptırımları nedeniyle uzun vadeli dolar cinsinden kredi kullanamıyor. 

Novatek, 2015 yılında doğalgaz üretimini yüzde 9.3 artırarak 67.9BCM

düzeyine çıkararak, yüzde 6'lık üretim artışı hedefini geride

bırakmıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler