1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer için uranyum Kazakistan`da depolanacak

Nükleer için uranyum Kazakistan`da depolanacak

Enerji Günlüğü - Nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılacak uranyum Kazakistan'da depolanacak.Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından yönetilecek...

Nükleer için uranyum Kazakistan`da depolanacak

Enerji Günlüğü - Nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılacak uranyum Kazakistan'da depolanacak.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) tarafından yönetilecek olan dünyanın ilk düşük seviyede zenginleştirilmiş uranyum bankasına Kazakistan ev sahipliği yapacak. Nükleer Yakıt Bankası'nın resmi açılışı bugün gerçekleştirildi.

Nükleer santrallerde yakıt olarak kullanılacak uranyumun Kazakistan'da depolanmasına ilişkin anlaşma bugün Astana'da imzalandı.

Uranyum, Kazakistan'ın Ust-Kamenogrosk bölgesinde kurulacak tesiste depolanacak ve tesis 2017 yılında faaliyete geçecek.

Depolanan düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum yakıtı, tesisten nükleer enerjiden faydalanmak isteyen ülkelere aralıksız ve istikrarlı bir biçimde verilecek. Nükleer Yakıt Bankası'na üye devletin serbest piyasadan nükleer yakıt alma imkanı yoksa çok ihtiyaç olması durumunda nükleer yakıt almak üzere buraya başvurabilecek. Zenginleştirilmiş uranyum yakıt almak isteyen üye devlet, Banka’ya ödeme yaptıktan ve bütün sözleşmeler imzalandıktan sonra fabrika, nükleer yakıtı tesisten çıkartacak. Banka ile üye devlet arasında imzalanan anlaşmada mutlaka nükleer yakıtın sadece enerji reaktörlerinde yakıt olarak kullanılacağına dair hüküm bulunacak.

Nükleer Yakıt Banka’sınaABD 49 milyon Dolar, AB 25 milyon Euro, Kuveyt 10 milyon dolar, Norveç 5 milyon dolar, Birleşik Arap Emirlikleri 10 milyon dolar, Kazakistan ise 400 bin dolar verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler