1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Nükleer karşıtı rahibe ve rahiplere hapis

Nükleer karşıtı rahibe ve rahiplere hapis

Enerji Günlüğü – ABD’de 84 yaşındaki Katolik bir rahibe ve iki din adamı düzenledikleri protesto eylemi nedeni ile üç ila beş yıl arasında hapis...

Nükleer karşıtı rahibe ve rahiplere hapis

Enerji Günlüğü – ABD’de 84 yaşındaki Katolik bir rahibe ve iki din adamı düzenledikleri protesto eylemi nedeni ile üç ila beş yıl arasında hapis cezası aldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nde 84 yaşında bir rahibe ile 60’lı yaşlarındaki diğer iki Katolik din adamı düzenledikleri protesto eylemi nedeni ile üç ila beş yıl arasında hapis cezası aldı. Üç aktivist, Tennessee eyaletinde uranyum yakıt çubuklarının depolandığı bir tesise girerek, duvarlarına nükleer karşıtı yazılar yazmıştı.

ABD'de 84 yaşındaki Katolik bir rahibe, bir nükleer savunma merkezine girerek hasar verdiği suçlamasıyla üç yıl hapis cezasına çarptırılırken, 60’lı yaşlarındaki iki Katolik din adamı da beş yıl hapis cezasına çarptırıldılar. Ayrıca Üç gösterici kamu malına zarar vermek iddiasıyla 1,000 dolar tazminata mahkum edildi.

TEK PİŞMANLIĞIM GEÇ HAREKETE GEÇMEK

Megan Rice adlı rahibe diğer iki protestocu ile birlikte, Temmuz 2012'de Tennessee'de uranyum işleyen ve depolayan Oak Ridge nükleer merkezinin etrafındaki tel örgüleri keserek içeri girmişti. Dün görülen dava duruşmasında kendisine ayrıcalık tanınmamasını isteyen rahibe, ömrünün geri kalan kısmını hapiste geçirmenin kendisine verilecek en büyük hediye olacağını belirterek, pişmanlık duyduğu tek şeyin, harekete geçmek için bu kadar beklemiş olmak olduğunu ifade etti.

FARKLI BİR EYLEM ŞEKLİ 

Tel örgüleri keserek tesise giren eylemciler, duvarlara spreyle yazılar yazmış, bir duvara çekiçle hasar vermişlerdi.

Eylemcilerin iki saat kaldıkları tesiste ayrıca yine duvarlara içinde biberonların içinde yer alan insan kanı püskürttükleri de kaydediliyor.

Üçlü, daha sonra yanlarına gelen güvenlik görevlisine ise yemek ikram edip şarkı söylemeye başlamışlar.

OLAY SONRASI GÖREVDEN ALMALAR YAŞANMIŞTI

Olayın ardından Kongre ve Enerji Bakanlığı'nın soruşturmaları sonunda tesiste rahatsız edici acemilikler tespit edilmiş, aralarında Ulusal Nükler Güvenlik İdaresi'nin de bulunduğu ilgili kurumlarda görevden almalar yaşanmıştı.

Tesiste güvenlikten sorumlu şirketin sözleşmesi de feshedildi.

Önceki ve Sonraki Haberler