1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. “Nükleer santral inşaat ve yerli üretimi Türkiye’de gerçekleşmeli”

“Nükleer santral inşaat ve yerli üretimi Türkiye’de gerçekleşmeli”

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "(Nükleer santraller) İnşaatla, yerli üretimle alakalı bütün işlemlerin Türkiye’de...

“Nükleer santral inşaat ve yerli üretimi Türkiye’de gerçekleşmeli”

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "(Nükleer santraller) İnşaatla, yerli üretimle alakalı bütün işlemlerin Türkiye’de gerçekleşebiliyor olması lazım" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Yıldız, 22. Dünya Enerji Kongresi için bulunduğu Güney Kore'de basın toplantısı düzenledi ve soruları yanıtladı.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in 3. nükleer santralin Türk şirketleri tarafından yapılabileceği yönündeki değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, bunların yerinde açıklamalar olduğunu ifade etti.

“PROJE ŞİRKETİNİN YERLİ ORTAKLIK TALEBİ DEĞERLENDİRİLEBİLİR”

Proje şirketinin yerli ortaklık taleplerini değerlendirebileceğini belirten Yıldız, bu durumun yapılacak 2 nükleer santral için de geçerli olduğunu dile getirdi. Yıldız, şöyle konuştu:

"Bu kültürün yerleşebiliyor olması lazım. İnşaatla, yerli üretimle alakalı bütün işlemlerin Türkiye’de gerçekleşebiliyor olması lazım. Bunu yerli ortaklarla, girişimcilerle beraber, kamu ve özel sektörle birlikte başarabiliriz. Bu on yılları alan bir süreç olacaktır ama bizim tekniği, sanayileşmesi daha yüksek ve enerjiyle alakalı talepleri daha fazla karşılamış, arz güvenliğiyle ilgili bir sıkıntısı olmayan ülke haline gelmemiz gerekir. Yaptığımız çalışmada bundandır.”

UEA, PARİS’TE TÜRKİYE BAŞKANLIĞI’NDA TOPLANACAK

Bir soru üzerine, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) gelecek ay Paris’te Türkiye’nin başkanlığında toplanacağını anlatan Yıldız, 28 ülkenin katıldığı toplantının başkanlığını Türkiye’nin yapmasının bir prestij olduğunu söyledi.

“NÜKLEER SANTRALLERDE GECİKME YOK”

Nükleer santrallerin yapımıyla ilgili bir gecikme olup olmadığı yönündeki soruya Bakan Yıldız, özellikle nükleer santral gibi çok farklı organizasyonları içeren büyük işlerin zaman zaman tehditleri ve fırsatları olacağını işin başında söylediğini anımsattı.

Özellikle Fukuşima’dan sonra güvenlikle alakalı sistemlerin daha da yüksek düzeyli olmasını istediklerini ve bu talebin olumlu değerlendirildiğini ifade eden Yıldız, şöyle konuştu:

"İşletmeye alım süreleriyle alakalı öngörülmüş bir gecikmemiz şu anda yok. Japonya’yla yapacağımız nükleer santral için de öngörülmüş bir gecikmemiz yok. Zaman zaman işlerin hızlandığını, zaman zaman yavaşladığını göreceğiz. Bunların bir kısım gerekçeleri de olacak ama nükleer kararlılığımızla alakalı konuda herhangi bir kesinti olmayacak. Biz işlerimize devam ediyoruz ve yoğun şekilde çalışıyoruz."

Önceki ve Sonraki Haberler