1. HABERLER

  2. MEVZUAT

  3. Nükleer santral personelinin nitelikleri belirlendi

Nükleer santral personelinin nitelikleri belirlendi

Enerji Günlüğü -  Nükleer santrallerde görev alacak kişilerde mental uyanıklık ve duygusal denge, sesli, yazılı ve görsel uyarıları algılayacak...

Nükleer santral personelinin nitelikleri belirlendi

Enerji Günlüğü -  Nükleer santrallerde görev alacak kişilerde mental uyanıklık ve duygusal denge, sesli, yazılı ve görsel uyarıları algılayacak fiziksel yapı ve görevinin gerektirdiği bilgi ve deneyime şartı aranacak.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, "Nükleer Santrallerde İşletme Organizasyonu, İşletme Personeli Nitelikleri İle İşletici Personel Lisanslarına İlişkin Yönetmelik'i yayımlayarak yürürlüğe koydu. 

Buna göre, nükleer santrallerde görev alacak kişilerin nitelikleri belirlendi. Bu kişilerde mental uyanıklık ve duygusal denge, sesli, yazılı ve görsel uyarıları algılayacak fiziksel yapı ve görevinin gerektirdiği bilgi ve deneyime şartı aranacak.

BİRİNCİL SORUMLULUK YETKİLENDİRİLEN KİŞİDE

Nükleer santrallerde işletme organizasyonu, işletme personeli nitelikleri ve eğitimi ile işletici personel lisanslarına ilişkin usul ve esasların belirlendiği Yönetmeliğe göre, nükleer santrallerin  lisans koşulları, düzenleyici gereklilikler ve ilgili mevzuata uygun olarak güvenli ve emniyetli bir şekilde işletilmesinde birincil sorumluluk yetkilendirilen kişide olacak. 

Yetkilendirilen kişi, tesisin lisans koşulları ve ilgili ulusal mevzuata uygun bir şekilde işletilmesine yönelik tüm sorumluluklarını yerine getirmek üzere bir işletme organizasyonu kuracak. Bu organizasyonda tesisin güvenli ve emniyetli bir şekilde işletilmesini doğrudan etkileyen konuların değerlendirilip karara bağlanacağı bir veya birden fazla komite yer alacak. Bu komite kararları Türk Atom Enerjisi Kurumu’nun denetimine açık tutulacak. 

Yetkilendirilen kişi ayrıca, yakıt yükleme ve deneme işletmelerine başlama izni başvurusundan önce işletme organizasyonunu yapılandırır ve tesisin işletilmesinde görev alacak işletme personelinin istihdam sürecini tamamlayacak.

Önceki ve Sonraki Haberler