1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ocak’ta 47 santrale 137 milyon lira kapasite desteği

Ocak’ta 47 santrale 137 milyon lira kapasite desteği

TEİAŞ, Ocak’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 47 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 137 milyon TL kapasite ödemesi yapacak. Ödemenin yüzde 75'i doğal gaz santrallerine yapılacak.

Ocak’ta 47 santrale 137 milyon lira kapasite desteği

Enerji Günlüğü - Ocak’ta piyasa şartlarında çalışması zorlaşan 47 kömür, gaz ve hidroelektrik santraline yaklaşık 137 milyon TL kapasite desteği verilecek. Bunun yaklaşık 102 milyon TL'si doğal gaz santrallerine verilecek.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), 2022 yılı Ocak ayına ilişkin 'Kapasite Mekanizması Ödeme Listesi'ni yayınlandı. Buna göre, 51 elektrik üretim santralinden 47’sine Ocak ayı için toplam 136 milyon 683 bin 392 TL ödeme gerçekleştirilecek. Bir önceki ay kapasite mekanizması kapsamında 39 santrale 166 milyon 417 bin 879  TL ödeme yapılmıştı.

Kapasite desteği alan santrallerin 15’i yerli kömür yakıtlı termik santral, 4’ü yerli ve ithal kömür yakıtlı termik santral, 15’i doğalgaz yakıtlı elektrik santrali, 3’ü ithal ve yerli doğal gaz yakıtlı santral ve 10’u da hidroelektrik santrali.

EN YÜKSEK ÖDEME YERLİ DOĞAL GAZ SANTRALLERİNE

Ocak ayında daha önceki ayların aksine ödemelerden en yüksek payı yerli kömür yakan santraller değil, doğal gaz yakıtlı elektrik santralleri aldı. Doğal gaz yakıtlı santrallere toplam 101 milyon 998 bin 224 TL kapasite ödemesi yapılacak. Böylece Ocak ayı kapasite mekanizması ödemelerinde doğal gaz santrallerinin payı yüzde 75 olacak. 

En yüksek ödeme 12 milyon 951 bin 990 TL ile Gebze DGKÇ Santrali için Gebze Elektrik Üretim'e yapılacak. Bu şirketi, 12 milyon 388 bin 789 TL ödemeyle İzmir DGKÇ Santrali ile İzmir Elektrik Üretim Ltd ve 7 milyon 711 bin 93 TL ödemeyle Erzin DGKÇ Santrali ile Akenerji Elektrik Üretim AŞ izliyor.

Türkiye'nin elektrik üretim altyapısı açısından kritik öneme sahip olsa da piyasa şartlarında ayakta kalmakta zorlanan santrallere sağlanan kapasite mekanizması desteği, santrallere yaptıkları üretimden bağımsız olarak, kurulu kapasiteleri oranında bir ödeme yapılmasını düzenliyor. Kurulu güç, yani megavat (MW) başına ödeme tutarları, doğalgaz, hidroelektrik ve kömür santrallerinde farklı farklı belirlenmiş durumda. Bu desteklerden, yenilenebilir enerji kaynaklarını destekleme mekanizması (YEKDEM) kapsamı dışında kalan hidroelektrik santraller ile yerli kömür yakan termik santrallerin yanında, sistem dengeleyici karakterleri nedeniyle ithal yakıt kullanmasına rağmen bazı doğalgaz çevrim santralleri de yararlanıyor. İlgili santrallere, piyasa şartlarında maliyetleri tutturup üretim yapamasalar bile aylık olarak belli miktarda kapasite mekanizması ödemesi yapılıyor. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler