1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Odaş Elektrik 239 milyon dolarlık riski için tedbir aldı

Odaş Elektrik 239 milyon dolarlık riski için tedbir aldı

Enerji Günlüğü – Odaş Elektrik, 239 milyon dolar tutarındaki yabancı para riskine karşı gereken tedbirleri aldığını duyurdu. Odaş Elektrik Üretim...

Odaş Elektrik 239 milyon dolarlık riski için tedbir aldı

Enerji Günlüğü – Odaş Elektrik, 239 milyon dolar tutarındaki yabancı para riskine karşı gereken tedbirleri aldığını duyurdu. 

Odaş Elektrik Üretim Sanayi Ticaret AŞ; grubun, 239 milyon ABD Doları seviyesinde bulunan toplam yabancı para birimi riskini, yine yabancı para birimi cinsinden yapılacak satışlarla birlikte doğal olarak hedge etmiş olduklarını bildirdi. Grup yaptığı açıklamada, toplam döviz risklerinin yaklaşık %97’si Euro bazlı olduğu için, Euro risklerini Amerikan Doları’na dönüştürme konusunu da değerlendirdiklerini kaydetti. 

Odaş Elektrik tarafından  yapılan açıklamada şöyle dendi: “Alınan Bakanlık makamı oluru çerçevesinde 23 Ocak 2019 tarihinde ilan edilen; sadece yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerini işleten özel şirketlerden elektrik enerjisi satın alımına yönelik olarak hazırlanan anlaşma metni kapsamında, TL bazlı olan elektrik alımları; çevre mevzuatı açısından gerekli izinleri almış ve yatırımlarını tamamlamış olan santrallere verilen 3% oranında ilave teşvikle beraber, çeyrek bazlı fiyat revizyonları ile değerlendirilecek şekilde, 51,5 ABD Doları/MWh’ten az 56,65 ABD Doları/MWh’ten fazla olmamak koşuluyla ABD Dolarına endekslenmiş bulunmaktadır. 

2017/11070 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde verilen 7 yıllık alım garantisinin, kalan 6 yılı baz alındığında bu yeni düzenleme, Çan-2 Termik Santrali’ne yönelik yıllık üretim projeksiyonumuzun 45%’ine denk gelmekte olup, 6 yıl boyunca sadece ABD Dolarına endeksli satışlarından sağlanacak gelirler toplamının asgari 288.365.162 ABD Doları, azami ise 317.201.678 ABD Doları olması beklenmektedir. Söz konusu elde edilecek gelire Santral üretiminin kalan %55’lik kısmı olan TL bazlı gelirlerle yine TL bazlı olan Kapasite Mekanizması gelirleri dahil değildir.

Grubumuzun Köprübaşı Hidroelektrik Santrali ve Suda Maden Antimuan sahası gibi diğer ABD Doları endeksli gelirleri hesaba katılmadığı durumda dahi, güncel paritelerle Euro risklerinin de ABD Dolarına çevrilmiş haliyle yaklaşık 239 Mn ABD Dolar seviyesinde bulunan Grubun toplam yabancı para birimi riski, yine yabancı para birimi cinsinden yapılacak satışlar ile birlikte doğal olarak hedge edilmiş bulunmaktadır. Grupta toplam döviz riskinin yaklaşık %97’si Euro bazlı olduğu için Euro risklerinin Amerikan Doları’na dönüştürülmesi de ayrıca değerlendirilecektir”.

Önceki ve Sonraki Haberler