1. HABERLER

  2. ETKİNLİKLER

  3. ODTÜ Merkez Laboratuvara Uluslararası Akreditasyon

ODTÜ Merkez Laboratuvara Uluslararası Akreditasyon

Enerji Günlüğü - Orta Doğu Teknik Üniversitesi Merkez Laboratuvarı (MERLAB), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetim sonucunda, farklı...

ODTÜ Merkez Laboratuvara Uluslararası Akreditasyon

Enerji Günlüğü - Orta Doğu Teknik Üniversitesi Merkez Laboratuvarı (MERLAB), Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetim sonucunda, farklı alanlarda gerçekleştirilen araştırma ve ölçümlerin uluslararası geçerliliğe sahip olduğunu belirten akreditasyon sertifikasını almaya hak kazandı.

TÜRKAK tarafından ODTÜ Merkez Laboratuvarı’na verilen “TS EN ISO 17025 Deney ve Kalibrasyon Laboratuvarlarının Yeterliliği için Genel Şartlar Standardı” Akreditasyon Sertifikası’na yönelik teslim töreni ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, TÜRKAK Genel Sekreter Vekili Dr. İbrahim Çetin, Kalkınma Bakanlığı Ar-Ge Daire Başkanı Kadir Özer ve MERLAB Müdürü Prof. Dr. Hayrettin Yücel’in yanı sıra, üniversite, sanayi ve kamu kuruluşlarından davetlilerin katılımıyla gerçekleşti.

ODTÜ bünyesinde, kamu kuruluşlarında ve sanayide çalışan araştırmacılar için ileri teknoloji test ve analiz cihazlarının yer ve konusunda uzman ekiplerin görev aldığı bir bilimsel araştırma, eğitim ve ölçüm merkezi hizmeti sunan ODTÜ Merkez Laboratuvarı, Türkiye’de uluslararası akreditasyona sahip olan malzeme ve biyoteknoloji alanındaki ilk üniversite merkez laboratuvarıdır. İleri malzemeler, nano teknoloji, enerji teknolojileri, tıp, tarım, arkeoloji gibi bilim alanlarına hizmet veren ODTÜ Merkez Laboratuvarı, savunma sanayiinden tekstile, otomotivden gıdaya pek çok sektöre destek veriyor.

ARAŞTIRMALARIN ULUSLARARASI KRİTERLERE UYGUNLUĞU RESMİLEŞTİ

Akreditasyon teslim töreninde bir konuşma yapan ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen bir proje kapsamında kurulmuş olan ODTÜ-Merkez Laboratuvar bünyesinde özel ve kamu kuruluşlarının araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları test ve ölçüm isteklerini de karşıladıklarını belirtti. TÜRKAK tarafından verilen akreditasyon ile gerçekleştirilen araştırma ve ölçümlerin uluslararası kriterlere uygunluğunun resmileştiğini belirten ODTÜ Rektörü Acar, “MERLAB’ın amaçlarından biri, bilimsel araştırmada hem ODTÜ, hem de diğer üniversite araştırmacılarına yardımcı ve öncü olmak. Öte yandan iş dünyasına da özellikle ürün geliştirme aşamasında ihtiyaç duydukları test ve ölçümleri uluslararası standartlarda sunuyoruz. Gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalar akreditasyon öncesinde de uluslararası standartlardaydı. Ancak, TÜRKAK tarafından yapılan denetim sonucunda aldığımız bu akreditasyon ile elde edilen araştırma ve ölçüm sonuçlarının uluslararası geçerliliği resmiyet kazanmış oldu.” dedi.

DENEYİMLİ UZMAN EKİP

ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, bir çoğunun Türkiye’de ilk olarak hizmete sunulduğu, ileri teknolojilerdeki cihaz altyapısı ve her biri konusunda deneyimli uzman olan bir ekip ile hizmet verdiklerini belirtirken, Merkez Laboratuvar’ın Teknokent ve üniversite yapısı ile kaynaşarak ODTÜ’nün ulusal ve uluslararası proje yürütme potansiyelini artırdığını ifade etti.

ODTÜ Merkez Laboratuvarı, ODTÜ dışından araştırmacılara da hizmet sağlamasının yanı sıra, diğer üniversitelerde de kurulmakta olan merkez laboratuvarlarına da destek veriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler