1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ODTÜ Mezunlar Derneği’nde elektrik piyasası paneli

ODTÜ Mezunlar Derneği’nde elektrik piyasası paneli

Enerji Günlüğü – ODTÜ Mezunlar Derneği’nde 02 Mart 2018 tarihinde elektrik ve gaz fiyatları ile enerjiye erişim temalı bir panel düzenlenecek. ODTÜ...

ODTÜ Mezunlar Derneği’nde elektrik piyasası paneli

Enerji Günlüğü – ODTÜ Mezunlar Derneği’nde 02 Mart 2018 tarihinde elektrik ve gaz fiyatları ile enerjiye erişim temalı bir panel düzenlenecek. 

ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu, 2 Mart 2019 tarihinde, saat 13.30’da “Ülkemizde Elektrik ve Gaz Fiyatlarının 2018’de Değişimi ve Enerjiye Erişebilirlik” başlıklı bir panel düzenleyecek. 

ODTÜ Mezunlar Derneği’nin Üniversite kampüsü yakınlarındaki Vişnelik Salonu’nda gerçekleştirilecek olan panelde; Türkiye’de elektrik ve gaz fiyatlarının 2018’deki değişimi; enerjiye erişebilirlik ve fiyatları belirleyen etkenler gibi birçok konu, uzmanlar tarafından ayrıntılı bir şekilde irdelenecek. 

KURULU GÜÇ HEDEFİNE ULAŞILAMADI

ODTÜ Mezunlar Derneği, panel duyurusunda Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) raporlarına dayanarak 2018 yılında elektrikte öngörülen kurulu güce ulaşılamadığını; elektrik üretimi ve tüketiminin artmadığını; doğalgazda ise tüketim artışı gerçekleşmediğini bildirdi. Buna göre kurulu güç 2018 sonunda 91.028 MW olarak hedeflenmişti ancak gerçekleşen kurulu güç 88.550 MW düzeyinde oldu. Elektrik tüketiminde ise düşük senaryoda 301,5 TWh; baz senaryoda 304,4 TWh yüksek senaryoda 307,2 TWh’a ulaşılması öngörülmüşken tüketim, 300,1 TWh oldu. Öte yandan Bakanlık, gerçekleşen tüketim miktarını TEİAŞ raporundaki miktarın %1 fazlası olarak bildiriyor. 

2018 yılı geçici verilerine göre,  doğal gaz tüketimi de 50 milyar m3 düzeyinde oldu. EPDK’nın 2018 doğalgaz tüketim tahmini 54,5 milyar m3 idi. 

FİYAT ARTIŞLARI ENFLASYONUN ÇOK ÜSTÜNDE

Fiyatlar konusunda da ilginç veriler söz konusu oldu. Ocak,  Nisan,  Ağustos,  Eylül ve Ekim aylarında yapılan zamlarla,  elektrik fiyatları 2017 sonuna göre; konutlarda %45, diğer tüketici grupları için %71-72 oranlarında arttı. Elektrik fiyat artış oranları % 20 ila %30 oldu ve ifade edilen yıllık enflasyon oranından, %121,7 ila %254,7 oranında yüksek gerçekleşti.

2018’de Nisan, Ağustos,  Eylül ve Ekim aylarında yapılan zamlarla, 2017 sonuna göre doğalgaz fiyatları konutlarda %25 ila %37;  küçük sanayi kuruluşlarında %29,5;  büyük sanayi kuruluşlarında %100;  elektrik üretimi için yakıt olarak doğalgaz kullanan santrallerde ise %146 oranında arttı.

TÜKETİMDEKİ DÜŞÜŞ ŞİRKET BORÇLARINDA SIKINTI YARATTI

Elektrik tüketiminde artışların düşük düzeyde seyretmesi, arzdaki fazlalıkla birleşince, enerji sektöründe kredi geri ödemeleri de olumsuz etkilendi ve takipteki krediler çok yüksek oranda arttı. Bazı kuruluşlar kredilerini yeniden yapılandırmaya yöneldi.

İhtiyaç sahibi vatandaşların 150 kilovat saate kadar elektrik tüketimini ve bu kapsamda yaklaşık 2,5 milyonun üzerindeki hanede her ay ortalama 80 liralık elektrik faturasını devletin karşılanacağı duyurulmuştu. Daha sonra bu rakamın konutta yaşayan kişi sayısına göre düşürüleceği açıklandı.

PANEL PROGRAMI

Panel Yöneticisi: Budak Dilli (EE’72).

Enerji İşleri Eski Genel Müdürü, 

ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Üyesi

 

Panelistler:

Selin Sayek Böke

İktisatçı, CHP İzmir Milletvekili

 

Osman Nuri Doğan

Elektrik Mühendisi, TEDAŞ Eski Genel Müdürü

 

Olgun Sakarya

Elektrik Mühendisi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası Eski Yöneticisi,

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Danışmanı

 

Oğuz Türkyılmaz (IE’73)

ODTÜ Mezunlar Derneği Enerji Komisyonu Üyesi, 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Çalışma Grubu Başkanı.

Önceki ve Sonraki Haberler