1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Oğul Enerji Tuzla’daki biyokütle tesisinde yakıt çeşitliliğini arttıracak

Oğul Enerji Tuzla’daki biyokütle tesisinde yakıt çeşitliliğini arttıracak

Oğul Enerji, İstanbul Tuzla’daki biyokütle santralinde hammadde çeşitliliğine gidecek. Şirket, tesise günde 95 ton kağıt fabrikalarından kaynaklanan pulper atıkları ve atık çamur kabul edecek. 

Oğul Enerji Tuzla’daki biyokütle tesisinde yakıt çeşitliliğini arttıracak

Enerji Günlüğü - Oğul Enerji, İstanbul Tuzla OSB’de bulunan biyokütle tesisinde hammadde olarak orman atıklarına ek olarak, atık kağıt ıskartaları ve kentsel atık suyu arıtım çamuru da kullanılacak.

Oğul Enerji A.Ş. tarafından İstanbul ili, Tuzla ilçesinde işletilmekte olan 7,5 MW’lık Biyokütle Enerji Üretim Tesisinde hammadde çeşitliliğine gidilecek. Tesiste yakılan biyokütle ve ormancılık yakıtlarına ek olarak yakıt çeşitliliğinin arttırılması için atık kağıt ve kartonun hamur haline getirilmesi sırasında mekanik olarak ayrılan ıskartalar ve kentsel atık suyun arıtılmasından kaynaklanan çamurlar hammadde olarak kullanılacak. Projenin değeri yaklaşık 10 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

Proje kapsamında; 95 ton/gün kağıt fabrikalarından kaynaklanan pulper atıkları ve atık çamur tesise kabul edilecek. Mevcut durumda tesiste günde 200 ton biyokütle ve orman atığı kullanılıyor. İstanbul Tuzla Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren tesisin kurulu gücünde ise bir değişiklik olmayacak. Tesise iki adet kırıcı daha eklenecek.

ELEKTRİK ÜRETİM SÜRECİ

Tesise kabul edilen atıklar mevcut durumda kırıcıdan geçtikten sonra kapalı olan yer altı bunkerine alınıp, buradan da kapalı devre taşıyıcı konveyörler ile akışkan yataklı kazanın yakıt silolarına transfer ediliyor. Bu silolarda toplanan biyokütle, silo içindeki besleme sistemi ile Akışkan yataklı kazan içine besleniyor ve yakılıyor. Yakmadan kaynaklanan yüksek ısıyla sistemde bulunan suyun ısıtılması gerçekleştiriliyor ve yüksek basınçta buhar elde ediliyor. Elde edilen yüksek basınçlı buhar, buhar türbinine iletiliyor ve türbinin dönmesi sağlanıyor. Buhar, Türbininin dönmesiyle hareket enerjisinden elektrik üretimini gerçekleştiren jeneratöre iletiliyor. Sistemde üretilen elektriğin şebekeye verilmeden önce ölçüleceği bir sayaç bulunuyor ve ardından üretilecek elektrik enerjisi Elektrik Hattına veriliyor. 

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler