1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ÖİB: Satıştaki BEDAŞ, Gediz ve AKEDAŞ`ın lisansları uzatılsın

ÖİB: Satıştaki BEDAŞ, Gediz ve AKEDAŞ`ın lisansları uzatılsın

Enerji Günlüğü - (Mehmet Kara) Özelleştirme İdaresi, özelleştirilecek elektrik dağıtım şirketlerinin daha yüksek fiyattan alıcı bulabilmesi için,...

ÖİB: Satıştaki BEDAŞ, Gediz ve AKEDAŞ`ın lisansları uzatılsın

Enerji Günlüğü - (Mehmet Kara) Özelleştirme İdaresi, özelleştirilecek elektrik dağıtım şirketlerinin daha yüksek fiyattan alıcı bulabilmesi için, bu şirketlerin ellerindeki lisansların süresinin 30 yıla tamamlanmasını istiyor.
Hükümet, enerji özelleştirmelerinde geçtiğimiz dönemde yaşanan gecikmelerden rahatsız. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) bir yandan elektrik dağıtım özelleştirmelerinde süreci hızlı bir şekilde tamamlamak için çalışırken, bir yandan da bu satışlardan en yüksek geliri sağlamayı hedefliyor.
Bu ikili amaç doğrultusunda ihaleleri birbiri ardına açan ÖİB, satılacak şirketlerin daha yüksek fiyattan alıcı bulması için de bir kısmı yasal değişiklik gerektiren, çeşitli formüllerin devreye sokulması için çabalıyor.

LİSANS SÜRELERİNİN UZATILMASI TALEBİ
Bu formüllerden biri, satışa çıkarılan dağıtım şirketlerinin lisans sürelerinin uzatılması... Halen ihale süreci işleyen BEDAŞ, Gediz EDAŞ ve Akdeniz EDAŞ'ın toplam lisans süreleri, daha önce özelleştirilmiş bölgelerdeki şirketlerinkiyle aynı. Ancak henüz özelleştirilmemiş durumdaki bu şirketlerin toplam lisans sürelerinin 7 yıllık dönemi geride kaldı. Bu yüzden de özelleştirme ihalelerine katılan alıcı adayları, kalan lisans süresine göre fiyat teklifinde bulunacak. İşte Özelleştirme İdaresi de tekliflerin yükselmesi için lisans sürelerinin, 30 yıla tamamlanmasını istiyor. Bunun için söz konusu şirketlerin Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi TEDAŞ ile aralarındaki sözleşmelerin süresinin uzatılması gerekiyor.

ÇİFTE LİSANSLA SATIŞA DEVAM İSTEĞİ
Özelleştirme İdaresi'nin, dağıtım şirketlerinin daha iyi fiyatla satılabilmesi için ikinci isteği de, yıl sonu itibariyle kesinlikle birbirinden ayrılacak olan dağıtım ve satış lisanslarının özelleştirmeler tamamlanıncaya kadar bir arada satılmaya devam edilmesi. Lisansların birbirinden ayrılması kanun emri olduğu için, bu formülün hayata geçirilebilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun ile TBMM'nin devreye girmesi gerektiği belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler