1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Okalin: İstasyonlar yüksek bedel beklemesin

Okalin: İstasyonlar yüksek bedel beklemesin

Enerji Günlüğü - Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, ana dağıtıcılarla sözleşme imzalamaya hazırlanan istasyon sahiplerinin geçmişteki...

Okalin: İstasyonlar yüksek bedel beklemesin

Enerji Günlüğü - Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, ana dağıtıcılarla sözleşme imzalamaya hazırlanan istasyon sahiplerinin geçmişteki gibi yüksek transfer bedelleri alamayacağını savundu. Starpet, özmal istasyon sayısını artıracak.

Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, akaryakıt sektöründe ana dağıtıcılar ile 5 yıllık sözleşmeleri Eylül ayında dolacak istasyonlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Okalin, Eylül 2010'da yüksek transfer ücretlerine konu olan istasyonların çoğundan istenen verimin alınamadığını, tarafların zarar ettiğini belirtti.

Okalin şunları söyledi:

"Ana dağıtıcılar ile istasyonlar arasında bu yıl da sözleşmeler yenilenecek. Ama sözleşmeler imzalanırken geçmişteki yüksek transfer paralarını asla görmeyeceğiz. Çünkü elde gedilen kazanç, transfer ücretlerini karşılamıyor. Serbest piyasa varsa, ne bayi ne de dağıtıcı fahiş kar elde edebilir. Zaten şu anda istasyonların çoğu kazanamıyor. Zarardakilerin arasında yılda 500 bin litre satan bayiler bile var."

ELEKTRİK FATURASINA BİLE YETMEYEN GELİR

Net kâr payı yüzde 4 olan bir istasyonun aylık 20 bin litre satış yapması halinde 80 bin TL gelir elde edeceğini kaydeden Okanil, "Burası bakkal dükkanı değil ki, 24 saat açık tutuyorsun, gece gündüz orada ekibini bekletiyorsun. Sadece elektrik parasını bile karşılayamazsın. Bugün 200-300 bin litre yıllık satış yapan bayiler kapanmak zorunda kalıyor" dedi.

KAZANMAYAN İSTASYONLARLA YOLLARIMIZI AYIRDIK

Starpet'in yakın geçmişte birçok bayi ile sözleşmelerini tek taraflı olarak feshettiğini ifade eden Mahfuz Okalin, "Biz bir dönem 650 bayi sayısına ulaştık. Ama son üç yılda 380 istasyonla sözleşmelerimizi tek yanlı olarak feshettik. Bunların çoğu da yılda 200-300 bin litre satış yapabilen istasyonlardı" diye konuştu.

KIRSALDA İSTASYONLAR NASIL AYAKTA KALIYOR?

Mahfuz Okalin, bugün kırsal bölgelerdeki bazı istasyonların yılda 400-500 bin litre gibi "düşük satış" rakamlarıyla nasıl kalabildiklerine ise şöyle açıklık getirdi:

"Bunlar aile işletmeleri. Tek işleri de akaryakıt değil. Kendisi, iki çocuğu, eşi, hepsi istasyonda çalışıyor, onların sigortaları da ödeniyor. Ayrıca tarla bağ bahçe işleri de var. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi yerlerde ise Anadolu'daki gibi bu satış rakamlarıyla istasyonlar ayakta kalamaz. Metropollerde günlük 10 bin litrenin altında satıyorsa zarar eder."

ÖZMAL İSTASYONLARIMIZ ARTACAK

Mahfuz Okalin, Starpet'in öz mal istasyon sayısını artırmayı birinci öncelik olarak aldığını belirterek şunları ekledi: "Özmal istasyon sayımız 39-40 civarında. Bunlar arasına en son katılan Gebze istasyonu, 2014 yılında yeni istasyonlar almak için 120 milyon TL'lik yatırım yaptık. Bu yılki hedefimiz bu alana 130 milyon TL'lik yatırım yapmak."

Mehmet KARA

Önceki ve Sonraki Haberler