1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Okşit: Benzin ucuzlasa da dizel araçlar tercih ediliyor

Okşit: Benzin ucuzlasa da dizel araçlar tercih ediliyor

Enerji Günlüğü - Otomotiv Editörü Halil Okşit, motorin ve benzin litre fiyatları neredeyse eşitlense de, bunun otomobil satın alma tercihlerini değiştirmesi...

Okşit: Benzin ucuzlasa da dizel araçlar tercih ediliyor

Enerji Günlüğü - Otomotiv Editörü Halil Okşit, motorin ve benzin litre fiyatları neredeyse eşitlense de, bunun otomobil satın alma tercihlerini değiştirmesi için henüz erken olduğu görüşünde. 

Son bir ay içindeki fiyat hareketlerinden sonra Türkiye’de motorin ve benzin fiyatları arasındaki fark kapandı kapanacak. Benzin ve motorinin litre fiyatları arasında sadece 10 kuruşluk fark kalmış durumda. Peki bu değişikliklerden sonra otomobil almak isteyenlerin dizel ya da benzinli araç tercihleri değişti mi? 

Benzinli ve dizel araçların yakıt gideri farkı azaldı 

Türkiye’nin önde gelen otomotiv editörlerinden OtoAjanda.Com Yayın Yönetmeni Halil Okşit, motorin ve benzin fiyatları arasındaki makasın daralmasının, araç alımı sırasındaki tercihleri üzerindeki olası etkilerini Enerji Günlüğü’ne değerlendirdi: 

“Aslında motorin ve benzin fiyatları arasındaki makasın giderek daralması, insanların otomobil tercihlerini etkileyebilir. Ancak bunun için henüz erken. Çünkü benzin ve motorin fiyatları arasındaki fiyat makasının, neredeyse eşitlenmeye yakın ölçüde daralması, çok yeni sayılır. Bu durumun araç alım kararları üzerindeki etkisinin görülebilmesi için mevcut motorin fiyatı, benzin fiyatı dengesinin en az 6 ay 1 yıl daha devam etmesi gerekir. Çünkü tüketicideki (benzinli çok yakıyor, dizel az yakıyor) algısının kısa sürede kırılması kolay değil. Dolayısıyla benzin-motorin fiyat dengesinin motorin lehine değişmesinin, Türkiye’deki otomobil satışları üzerinde ölçülebilir bir etkisinin ortaya çıkmadığını söylemek yanlış olmaz. Kaldı ki aynı parayla aynı miktarda motorin ya da benzin alabilirsin ama dizel tüketen araç ile daha fazla yol gidebiliyorsun. Bu da yoğun kullanım araç almak isteyenler hala bir depo motorin ile daha uzun mesafe gidilebileceği için, bir miktar pahalı da olsa, dizel araçları tercih etmeye devam edebilir.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler